| madb a întrebat:

Daca trec anul 2 (am trecut de fapt) la o facultate privata si vreau vara asta sa ma inscriu si la una de stat (la care se da examen) oricum ma intereseaza daca voi fi repartizata pe locurile destinate celor la a 2-a facultate! Mie nu mi s-ar parea normal pentru ca eu nu sunt la a 2-a facultate propriu-zis (in regulamentele pe care le-am gasit a 2-a facultate insemna sa fi absolvit deja o facultate). In plus stiu ca daca statul te-a finantat dupa aia platesti taxa la a 2-a facultate si daca intrii primul, in cazul facultatii private sau a celei de stat dar la care ai fost pe loc cu taxa nu mai platesti nimic nu? Ca nu te-a "sustinut" statul cu niciun ban! Am pus in categoria asta intrebarile pentru ca as aprecia sa-mi dati ceva legislatie in vigoare referitor la nelamuririle mele, am tot cautat dar nu am gasit mare lucru!

1 răspuns:
| alessia5158 a răspuns:

Legea 1/2011- Educatiei Nationale(http://www.unibuc.ro/......onale.pdf)

Art. 119

(1) În instituţiile de învăţământ superior de stat, învăţământul este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual de Guvern şi cu taxă. Cuantumul taxei este stabilit de către senatul universitar, conform legii.

(2) În instituţiile de învăţământ superior particular, învăţământul este cu taxă. Cuantumul taxei este stabilit de către consiliul de administraţie, conform legii.

(3) Instituţiile de învăţământ superior au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor şi au obligaţia să le comunice tuturor celor interesaţi, inclusiv pe site-ul universităţii.

Art. 142, alin(6) :
" O persoana poate beneficia de finantare de la buget pentru un singur program de licenta, pentru un singur program de master si pentru un singur program de doctorat"

Art 199 alin (3) si alin(4):
(3) O persoană poate fi admisă şi înmatriculată ca student concomitent la cel mult două programe de studii, indiferent de instituţiile de învăţământ care le oferă. Orice subvenţie financiară sau bursă din fonduri publice se acordă, conform normelor legale în vigoare, numai într-o singură instituţie de învăţământ superior, pentru un singur program de studii. În cazul studenţilor care se transferă între universităţi sau programe de studii, subvenţiile urmează studentul.

(4) În vederea testării cunoştinţelor şi a capacităţilor cognitive, respectiv artistice sau sportive, şi a admiterii într-un program de studii pentru licenţă, master ori doctorat, instituţiile de învăţământ superior organizează examene de admitere pentru fiecare program şi ciclu de studiu.