| Elelena a întrebat:

Buna, daca un copil nu are inca parintii divorțați iar mama vrea sa plece in alta tara si tatal nu da procura insa copilul arata ca el vrea si este impotriva tatalui, se poate forta tatal sa faca procura?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Banuiesc ca este vorba de un minor care vrea sa plece in strainatate cu mama sa dar tatal nu vrea sa dea declaratia notariala autentica (nu procura).
In acest ca minorul poate pleca in strainatate, fara acordul tatalui, in cateva situatii de exceptie, conform L.248/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 30.(1)Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
b)minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
(3)Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în următoarele situaţii:
a)în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;
b)în cazul în care însoţitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinţi.
(4)Declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. d) trebuie să cuprindă şi menţiunea dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie şi datele de identitate ale persoanei căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, precum şi, după caz, datele de identitate ale persoanei cu care se reîntoarce în România, dacă însoţitorul este o altă persoană decât cea cu care iese din România."
De asemenea va putea pleca doar daca obtine o hotarare judecatoreasca, in urma unui proces civil, hotarare prin care instanta este de acor cu plecarea, conform art.31, alin.3, citez:
"(3)Ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată, în condiţiile legii."

2 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu! Nu se poate. Numai daca copilul ar fi dat in grija mamei si tatal decazut din drepturile parintesti atunci se poate merge fara acceptul lui.

| darrio2007 a răspuns:

Nu inteleg. Procura pentru cine, pentru mama ca pleaca in alta tara?
Mai clar, te rog.