| brokxy a întrebat:

Buna, dau funda! Sunt multe drumuri de facut ca sa imi schimb numele de familie de la tata si sa il trec pe cel al bunicilor? Si este scump? Unde se face, la notar sau judecatorie? Si inca ceva, tatal meu trebuie sa fie de acord cu schimbarea numelui meu de vreme ce am 19 ani si el nu a fost casatorit cu mama mea in acte niciodata?

4 răspunsuri:
| Cris1235 a răspuns:

Nu cred ca e posibil, deși ai putea sa încerci. Du-te la primărie unde se fac buletinele și întreabă dacă e posibil și de ce acte ai nevoie. Dacă ai peste 18 ani e posibil sa se poată dar e nevoie și de acordul tatălui

| pinkyypromise a răspuns:

Sunt foarte multe drumuri de facut si trebuie reinnoite o gramada de acte. Din moment ce esti majora nu ai nevoie de acordul tatalui tau.

| romeo78 a răspuns:

La registratura judecătoriei orașului unde ai domiciliul actual și chemi în judecată tatăl tău pentru a-i cere acordul de schimbare a numelui de familie și trecerea la numele de familie de fată al mamei dumneavoastră.
O să fie nevoie probabil, să chemați și mama la proces, pentru a-și da acordul asupra schimbării numelui de familie.
Apoi, cu decizia definitivă mergeți la serviciul de evidență a populației pentru a vă schimba certificatul de naștere și cartea de identitate.
Bani, doar dacă va fi un proces propriu zis și taxele de eliberare a noilor documente!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Schimbarea numelui/prenumelui se poate face pe trei căi: prin căsătorie, pe cale judecătorească, printr-o cerere depusă la judecătoria de domiciliu sau pe cale administrativă conform OG 41/2003, cu md. şi compl. ulterioare, pentru motivele şi cu procedura prevăzută de acest act normativ, citez:
„ART.4.(1) Cetãţenii romani pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativã a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale."
Vei motiva ca vrei sa porti numele de familiei a mamei tale cand a fost fata.
Fiind major nu este necesar acordul parintilor.