Casa de Asigurari de Sanatate n-are ce recupera de la tine daca angajatorul nu te plateste.
De altfel angajatorul este obligat sa plateasca primele 5 zile lucratoare din concediul medical, abia restul le plateste Casa, conform OUG 158/2005, citez:
"ART. 12.Indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepţia indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;"
Daca nu esti platita te poti adresa ITM si, daca nu se rezolva, sa dai angajatorul in judecata.
Unde lucrezi draga mea, dacă patronul se ocupă de birocrație? La o companie cu 2 angajați? Ne spui și nouă numele companiei?
Lasand la o parte problema ta fiindca ai primit raspunsuri clare...La 25 de ani, varsta pe care o ai nu o mai poti numii frageda. Atat am dorit sa spun, fara suparare.
O frumoasă demisie dacă este "uituc", o reclamație la ITM și o vizită la medicină legală pentru a dovedi și din acest punct de vedere legal, existența bolii în realitate și nu ce visează patronul!
Impuneți punctul de vedere și nu considera că dacă ești tânără, ești sexul slab, trebuie să fi călcată în picioare!
Patronul plateste cele 7 zile de medical din banii firmei. Primele 5 zile le suporta el iar ultimele doua casa de asigurari de sanatate le va deconta dupa cativa ani.
Practic un concediu medical este o pierdere pentru orice patron privat.La stat este alta treaba.
Cat mai ai pana la pensie?
Classiffied întreabă: