| Angelsergiuboy a întrebat:

Buna Dimineata, am si eu o problema, legat de pensionare.
Am un stagiu de 37 de ani si 4 luni cotizati.
1 an si 5 luni in mina grupa 1
2 ani si 5 luni in grupa 2
Mi s-a redus varsta de pensionare de la 65 la 64 de ani mi s-a spus, dar eu am fost angajat aproximativ 11 ani ca si cioban, figurez pe cartea de munca ca si GRUPA A 2 A.
Am fost la casa de pensii si mi-au spus ca nu imi pot recunoaste acei ani pentru ca nu sunt platiti ca si grupa a 2 a, arhiva a fost dusa undeva in Arad dar nu stiu unde exact ar putea fi arhiva respectiva in Arad sa merg sa scot o adeverinta.
Momentan sunt pensionat de boala de 4 ani cu pensie de boala, diabet zaharat tip 2 insulino dependent cu drept de munca 4 ore si as vrea sa trec la pensie normala pentru a nu mai fi nevoit sa merg tot la 2 ani la comisii.

Mi s-a spus sa merg la tribunal sa ii dau in judecata pentru ca nu imi recunosc acesti 11 ani lucrati ca si cioban chiar daca pe cartea de munca figureaza ca si platiti cu grupa a 2 a, din 1982 pana in 1993 aproximativ perioada respectiva.

Ce pot sa fac?
La tribunal m-ar costa o gramada de bani si nu cred sa merite sa ma judec cu ei daca nu mi-au fost platiti acei ani in grupa a 2 a chiar daca sunt pe cartea de munca cu grupa a 2 a.

Cand m-am pensionat o comisie a fost acolo la ferma respectiva unde am fost cioban si li s-a confirmat ca am fost acolo, dar nu stiu de ce nu imi poate lua in considerare grupa a 2 a pentru acei 11 ani, m-ar ajuta sa ma pensionez definitiv mult mai rapid.

Pot sa fac ceva legat de aceasta problema sau daca nu mi s-a platit atunci, normal am fost angajat la stat atunci, daca statul in perioada comunismului si cativa ani dupa nu mi-a platit grupa a 2 a, ce se poate face?

Raspunsul primit a fost sa merg sa ii dau un judecata.

2 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

La intrebarea dumneavoastra va poate raspunde domnul Ioandelasal

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Asa cum ti s-a spus poti da in judecata Casa de Pensii Publice din judetul tau.
Daca nu angajezi un avocat nu te costa nimic la tribunal, avand in vedere prevederile OUG 80/2013, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 29.(1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, referitoare la:
a) stabilirea şi plata pensiilor, precum şi alte drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale;" 
De altfel, daca o sa castigi procesul, CJPP va fi obligata sa-ti achite cheltuielile de judecata, chiar si onorariul de avocat, daca iti angajezi unul.