| octav005 a întrebat:

Bună dimineața. Întrebare pentru un prieten. Un vecin de al lui ii plătește de ani de zile impozitul pe casa părintească al acestu i prieten. El neavând nici o succesiune pe acea casa., nici un act.

Este posibil ca acel vecin dacă plătește impozitul sa aibă dreptul sa ii revină acea casa?

21 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate, dar numai daca o foloseste si o castiga in instanta de judecata, in urma unui proces de uzucapiune.

| octav005 explică (pentru Ioandelasal):

Prietenul meu AUREL, Sta in BUC, ACEA casa printeasca este la Pitesti. el nu sta acolo, vecinul de acolo plateste impozitul de ani de zile, si AUREL a auzit de la fratii lui ca poate sa ia casa acel vecin. PE acea casa nu are succesiune, nici un act de mostenire, CINE are dreptul la acea casa?

| Ioandelasal a răspuns (pentru octav005):

Se pare ca nu mi-ai citit atent raspunsul si nu l-ai inteles.
Prietenul tau avea dreptul la acea casa, dar trebuia sa faca procedura succesorala si sa obtina certificat de mostenitor, bineinteles daca nu sunt si alti mostenitori (frati, surori, sot supravietuitor) si sa intabuleze dreptul de proprietate in cartea funciara pe numele sau.
Fiindca nu a facut-o si nici nu s-a interesat de casa, macar sa plateasca impozitul pe cladire, vecinul care a facut-o multi ani poate introduce o actiune in uzucapiune la judecatoria in circumscriptia careia este imobilul, sa obtina dreptul de proprietate si sa-l intabuleze in CF.
Prietenul tau poate sa solicite deschiderea procedurii succesorale si acum, la un notar public din judetul Pitesti, caz in care ar trebui sa-l despagubeasca pe vecin cu impozitul platit de acesta.
Prie

| octav005 explică (pentru Ioandelasal):

Acel Prieten al meu AUREL m.ai are încă 3 frați, unul din păcate nu mai este. Iar pe ceilalți doi nu ii interesează ca au casa lor. Aurel sta cu chirie și poate de asta este interesat

| Ioandelasal a răspuns (pentru octav005):

Atunci vor fi 3 mostenitori, cel pe care nu-l intereseaza mostenirea va da o declaratie de renuntare.

| octav005 explică (pentru Ioandelasal):

Foarte posibil. Dar acel notar costa. Și nu poate sa dea decât Aurel. Ca ceilalți doi nu o sa dea nici un ban pentru notar ca noi interesează.

| Ioandelasal a răspuns (pentru octav005):

Si normal ca notarul public percepe un onorariu pentru activitate, doar nu vrei sa fie gratis, ca nu este platit de stat.

| octav005 explică (pentru Ioandelasal):

Poate si de asta nici nu se baga AUREL sa dea singur bani la notar, pe urma daca castiga o sa aiba pretentii si ceilanti frati, asa spune.

Răspuns utilizator avertizat
| lpavel a răspuns:

NU! Niciodata! Si nici banii cu care a platit impozitul nu-i poate recupera deoarece i-a dat cu bunavointa lui fara sa-i ceara cineva sau sa fie obligat!
Daca acel prieten i-a cerut sa-i plateasca impozitul ca pe un imprumut si poate sa dovedeasca acele plati atunci se schimba situatia iar cu un avocat poate cere sa-i dea banii inapoi, iar de nu poate sa-i dea un bun al sau, in cazul de fata: casa, si ii mai da diferenta banilor!
Totusi ar fi foarte greu sa castige un astfel de proces, dar cu un avocat foarte bun, ar putea sa-si piarda casa, dar numai daca EL a cerut sa-i plateasca impozitul ca pe un imprumut si ii va da banii inapoi.

| octav005 explică (pentru lpavel):

Acel PRIETREN al meu, AUREL, IA dat si doua pogoane de pamant sa cultive pe el ce vrea. Aurel sta in BUC, si acea casa parinteasca este la PITESTI, si i-a spus la acel vecin care locuieste pe acolo sa plateasca impozitul casei, Aurel spunand-ui ca nu are nevoie de chitante, si i-a spus fratii lui AUREL ca poate sa ii ia acea casa.
DAR pe acea casa nu exista act de succesiune, mostenire. Cine ia acea casa?

| lpavel a răspuns (pentru octav005):

Atunci nici atat nu poate avea nici un drept la acea casa,(oricum n-ar fi avut...) pentru ca pe banii impozitului s-a folosit de acel pamant, deci sunt in,, egalitate".
Apoi chiar daca prietenul tau nu are nici un act, la primarie exista acte cine are dreptul la mostenire la acea casa! Vecicinul este exclus din asta 1000% sigur!
Deci poti sa-i spui prietenului tau sa stea fara griji ca vecinul nu are nici cea mai mica sansa de castig in acest caz!
A platit impozitul, s-a folosit de pamant si cu asta sunt chit!

| gabicoo a răspuns:

Da, poate declanșa o procedură de uzucapiune.

| annonimaaaa555 a răspuns:

Nu. Cat timp nimic nu e pe numele lui, nu

| eliancodrut a răspuns:

Daca el nu a locuit acolo, uzucapiunea nu functioneaza. In plus, uzucapiunea cere un anumit numar de ani de folosinta. El poate cere doar restituirea sumelor achitate în condițiile art. 1345-1347 Cod civil în materia Imbogațirii fără justă cauza. Asta daca are dovezi certe ca a platit impozitul.
In plus trebuie spus ca dreptul la mostenire este imprescriptibil.

| octav005 explică (pentru eliancodrut):

Neavand nici o succesiune, nici o mostenire pe acea casa parinteasa, cine o sa ia acea casa?

| eliancodrut a răspuns (pentru octav005):

Casa revine de drept mostenitorilor: copiii, intre care se numara prietenul tau. Daca el nu o revendica, pot sa deschida dezbaterea succesorala alte rude, pana la verisori. Daca timp de trei ani proprietatea nu este revendicata si nu se plateste impozit, primaria poate deschide actiune de intrare in posesia acesteia.

| eliancodrut a răspuns (pentru octav005):

Am spus: mostenirea este imprescriptibila, dar trebuie indeplinite anumite conditii, printre care: plata taxelor catre stat si intretinerea acestora.