In aceeasi cauza sunt si eu cu copiii mei. vreau sa plec in spania cu ei dar fiind recunoscuti de tata nu pot pleca fara procura dar neaparat trebuie si pasaport. iti trebuie poza ta pe pasaport ca sa te identifice.deci iti trebuie si procura si pasaport
Georgica, deci 100% esti sigura?
pai eu nu inteleg ce treaba are poza, doar e si in buletin poza...in fine...
Art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 248/2005 spune ca "Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
d) minorului care este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv."
Prin urmare ai nevoie de imputernicirea parintilor si pasaport simplu.
@zazu, ca de obicei esti o draguta cu mine...multumesc pentru intentie eu nu am pasaport, deci probabil o sa ii fac pasaport simplu pentru minorul respectiv...
multumesc tuturor pentru informatiile de pana acum, in special miruna-apostol... m-ai lamurit si m-ai convins...deci eu trebuie sa imi trec datele in procura respectiva...asta nu mai stiam...
Daca ai 14ani si ai buletin...nu mai ai nevoie de pasaport!
eu am avut procura de la notar unde sotul meu semna ca este de acord ca eu sa scot copilul din tara! iar procura a ramas la cei de la aeroport (in romania)! pentru ca fiul meu avea doar 3 ani si 9 luni, a trebuit sa-i fac pasaport (pentru ca nu putea iesii din tara cu certificatul de nastere!)dar tu daca ai buletin nu ma este nevoie, daca calatoresti cu autocarul...este mult mai simplu a mult mai putine controale...sau chiar nici unul!
Depinde de varsta minorului. daca minorul are peste 14 ani (si deci are carte de identitate) atunci nu e necesar pasaportul, decat declaratia parintilor (ambii parinti!). daca minorul are sub 14 ani, atunci este intr-adevar necesar pasaportul.pentru mai multe informatii poti consulta legea 248/2005, care precizeaza expres ca minorii pot calatori pe baza cartii de identitate sau a buletinului numai cu acordul parintilor si insotiti de un major. avand in vedere ca nu se poate elibera cartea de identitate decat dupa implinirea varstei de 14 ani, sub aceasta varsta este necesar pasaportul si in spatiul ue.
Minorilor cetãteni români, care nu se aflã în una dintre situatiile de suspendare a exercitarii dreptului la libera circulatie în strãinãtate, li se elibereaza pasapoarte simple sau pasapoarte simple electronice, în anumite conditii. In cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor parinti, a pãrintelui supravietuitor, a pãrintelui cãruia i-a fost încredintat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã si irevocabilã sau, dupã caz, a reprezentantului legal. In cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor pãrinti, a pãrintelui supravietuitor, a pãrintelui cãruia i-a fost încredintat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã si irevocabila sau, dupã caz, a reprezentantului legal. Când minorul urmeaza sã se deplaseze în strãinãtate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fãrã de care viata ori sãnãtatea îi este pusã în pericol si nu existã timpul necesar pentru obtinerea acordului celuilalt pãrinte. În aceste situatii, autoritãtile care elibereaza paşaportul simplu temporar au obligatia de a informa celãlalt pãrinte, concomitent sau de îndatã ce este posibil.
In ce conditii a iesit din tara Denisa?
In baza art.2, alin. 2, din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români in strainatate, minorii români pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor. Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean român minor numai daca este insotit de o persoana fizica majora sau este titular al unui pasaport individual (carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul (prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal. Si daca Denisa se afla in Italia, dupa cum a declarat, cum a ajuns acolo? (D. M.)
Eu am fost in Ungaria, anul trecut( eram minora) am avut procura dar si pasaport...
cu mare drag!
Daca nu ai carte de identitate da. pasaportul il poti face si intr-o singura zi daca e urgent. succes.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: