| Anonimous071196 a întrebat:

Buna, dragilor!

Haideti sa va comunic situatia mea in speranta ca m-ati putea ajuta cu un sfat util.

Sunt angajata de 8 luni de zile, mi-am dat demisia și mai am inca 2 saptamani din perioada aceea se preaviz. Problema este ca la noul job au nevoie de mine. Nu am reusit sa discut inca la fostul job, dar am citit cate ceva pe internet. Daca nu m-as mai prezenta la locul de munca din cauza aceasta, care ar fi consecințele? Nu ar fi o problema ca nu mi-ar mai da salariul, as vrea doar sa nu fiu trimisă prin tribunale si eu stiu sa fac închisoare pentru asa ceva. Nu pot nici sa pierd postul nou, iar ei (noii angajatori) cunosc situatia.

Răspuns Câştigător
| darrio2007 a răspuns:

Anunta la noul post ca esti in preaviz si vezi ce vor spune. Si data cand te vei prezenta la noul loc de munca. Daca nu stai in preaviz ti se va desface contractul de munca disciplinar, care te poate afecta la angajarea in alt loc de munca.

„Ce se întâmplă dacă preavizul nu este respectat?

Contractul de muncă individual își produce toate efectele pe tot parcursul desfășurării preavizului, obligațiile angajatorului, cât și ale angajatului vor rămâne aceleași, prevăzute în contract. Astfel, angajatul trebuie să se prezinte la locul de muncă și să își îndeplinească sarcinile în mod obișnuit.

Dacă acest lucru nu este respectat, angajatorul are dreptul de a sancționa angajatul în cauză, prin:

pontarea salariatului cu absențe nemotivate, ceea ce poate conduce la desfacerea disciplinară a contractului de muncă individual;
atragerea răspunderii angajatului prin deschiderea unui proces în cazul în care, prin nerespectarea preavizului, acesta a adus daune materiale sau a afectat activitatea angajatorului.
În cazul concedierii, când angajatorul nu își respectă obligațiile în perioada de preaviz (spre exemplu, nu plătește angajatul pentru zilele de preaviz), angajatul nu mai este ținut de îndeplinirea obligațiilor proprii."

| Anonimous071196 explică (pentru darrio2007):

Am inteles. Insa am discutat si tocmai asta este problema. Ceilalți stiu ca sunt in preaviz, dar nu prea vor sa accepte caci au nevoie de oameni urgent

| darrio2007 a răspuns (pentru Anonimous071196):

Poti doar risca sa pleci inainte de expirarea preavizului dar vei pierde niste bani. Daca postul nou este mai bun, merita sa o faci.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Singura sanctiune legala pentru nerespectarea termenului de preaviz este ca iti pot desface disciplinar contractul individual de munca.
Daca noul angajator accepta poti sa pleci.

| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate pentru firma care are nevoie urgent de oameni, tu nu poti merge la ei, pentru ca legal, ai obligatii la firma cu care esti in preaviz.
Nerespectarea legii duce la probleme foarte mari.
Cat priveste firma care te angajeaza pe viitor, nu va avea de ales, decat sa astepte sa-ti inchei celalat contract legal, ca ei sa te angajeze corect si legal.
Din pacate, nu ai de ales, chiar daca pierzi postul nou, pentru ca tu ai o obligatie legala fata de vechiul angajator si crede-ma ca nu vrei sa ajungi prin tribunale cu asa ceva.