Este legal sa detii un spray lacrimogen dar nu este legal sa-l porti in anumite locuri sau la anumite evenimente si nici sa-l folosesti fara drept, fapta ar constitui infractiune, conform Codului penal, citez:
"ART.372. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."
Am voie sau nu? . vreau doar sa il folosesc pentru a ma apara in caz ca e nevoie, atat, nu vreau sa ranesc pe nimeni
Se pare ca nu mi-ai citit atenta raspunsul. Am specificat de la inceput ca ai voie sa-l detii si sa-l porti cu tine, cu exceptia unor locuri sau evenimente, respectiv cele prevazute in infractiunea citata. Ce n-ai inteles?
Sincer, nu am citit tot romanul pe care mi l-ai scris, aveam nevoie de un raspuns scurt si concret. Eu ti-am zis ca vreau sa imi iau unul sa ma apar, banuiesc ca o sa il tin in ghiozdan, deci o sa il iau peste tot ca nu se stie. Acel "a purta fara drept" ce vrea sa insemne? Trebuie sa il declar la politie? Lamureste-ma!
Chiar ca este foarte greu sa citesti cateva fraze, tocmai pentru a nu face prostii, respectiv fapte care intra sub incidenta legii penale.
Portul fara drept inseamna ca nu faci parte dintre cei care au dreptul prin natura serviciului, cum ar fi garzi, paznici, etc. Daca nu faci parte din aceste categorii nu ai dreptul in acele locuri sau evenimente cu spray-ul.
Chiar eram ocupata in momentul acela si nu aveam timp sa citesc tot, doar m-am uitat in mare peste comentarii si am lasa repejor niste raspunsuri. Multumesc de lamurire!
Inca ceva, daca totusi il iei cu tine si in locurile in care ai spus ca nu ai voie, dar nu il folosesti, patesti ceva? Sau te controleaza cineva sa vada daca deti un astfel de spray?
Sigur ca poti avea dosar penal daca il gaseste. Si te poate si controla, daca au banuieli sau te reclama cineva.
Aha, multumesc pentru raspunsuri!
Este legal. Nu neglija, daca te hotarasti sa il porti la tine, sa faci exercitii de utilizare. Altfel, esti mai rau decat fara el. Sa exersezi, ca sa iti vina miscarea firesc, in ceasul rau.
Cum as putea face aceste exercitii de utilizare?
IN primul rand trebuie sa stii cum se foloseste corect, apoi te comporti ca si cand esti atacata, adica scoti tubul, il indrepti asupra atacatorului fictiv, un copac sa zicem, si chiar apesi pe buton ca nu e scump. Tii cont de distanta la care actioneaza produsul, si exersezi scoaterea rapida, tinutul ferm in mana (ca sa nu ti-l poata lua), aprecierea distantei, tintitul si in general toti pasii, dupa instructiunile de folosire.
Am inteles. Multumesc!
Spray cu piper e legal, dar folosit doar atunci cand se poate dovedi ca e auto-aparare, si viata ti-a fost pusa in pericol.
Eu din ce am citit pe internet da dar daca persoana e ranita o sa ajungi intr-o ancheta a politiei ca de ce nu? Intreaba si tu un politist ce arme poti folosi pentru auto-aparare.
Eu din ce am citit pe internet da dar daca persoana e ranita o sa ajungi intr-o ancheta a politiei ca de ce nu? Intreaba si tu un politist ce arme poti folosi pentru auto-aparare. (Nu imi vad comentariul, nu stiu daca se repeta)
Cat de tare poate rani un spray lacrimogen? Adica in afara ca o sa planga vreo jum de ora, ce ii poate face? Daca poarta ochelari se complica treburile trebuie sa ii dau ochelarii jos intai
E considerat tot atac deci de-asta ajungi intr-o ancheta de politie si nu, nu doar plange ca de la ceapa. In caz ca ala sau aia se duce la politie trebuie sa zici si tu varianta ta si cel mai bine sa demonstrezi ca tu te-ai aparat.
Adi1987 întreabă: