anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună! Eu am un smartphone sigilat de vanzare, I l-am imprumutat unei persoane prin intermediul unui prieten ca să îl probeze doua zile. L-a desfăcut și a zis ca mai vrea sa îl tina o zi pentru ca nu a apucat sa îl folosească. Acum a trecut aproape o săptămână și nu știu ce face cu el, eu cred ca l-a utilizat constant și poate chiar deteriorat.

Ma poate ajuta politia sa îl recuperez daca nu vrea și nu vrea sa îmi dea telefonul înapoi sau banii pe el, ținând cont ca eu am factura, dar nu am niciun fel de contract pentru împrumut?

În cazul în care l-a uzat semnificativ, pot cere despăgubiri?

Răspuns Câştigător
| Natalie4u a răspuns:

Înainte de a merge la poliție, încercați să aveți o discuție cu persoana respectivă și să încercați să rezolvați problema pe cale amiabilă. Dacă aceasta refuză să vă returneze telefonul sau să vă ofere despăgubiri, puteți să faceți o plângere la poliție pentru furt sau utilizare neautorizată a proprietății dvs.

Cu toate acestea, având în vedere că telefonul a fost împrumutat fără un contract scris, acest lucru poate complica cazul. În general, în absența unui acord scris care să stabilească condițiile și termenii împrumutului, este dificil să demonstrați că persoana respectivă a primit telefonul dvs. cu intenția de a-l restitui.

În cazul în care reușiți să demonstrați că persoana respectivă a utilizat telefonul fără permisiunea dvs. și a cauzat daune semnificative, puteți să solicitați despăgubiri pentru aceste daune prin intermediul instanței civile.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Incearca sa obtii restituirea telefonului pe cale amiabila. Spune-i ca daca nu o face ii vei face plangere penala pentru abuz de incredere, conform Codului penal, citez:
"ART. 238. Abuzul de încredere  
  (1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Plangerea penala trebuie facuta in maximum 2 luni de cand trebuia sa-ti restituie telefonul si depusa la politie sau Parchetul de pe langa judecatoria de care apartine cu domiciliul.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pai și l ai mai cerut înapoi în săptămâna asta, te a refuzat sau cum?

| sierra1 a răspuns:

ăla e prietenul tău zici?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Tu ai gresit, nu trebuia sa il dai, il vrea banii jos nu imprumut, obiectele astea se strică des si acum tu esti păgubitul, ca daca el a stricat telefonul nu iti va da banii inapoi, mergi la usa lui cu tatal tau si recupereaza ti telefonul, dar repet vina a fost a ta ca ai dat telefonul din mînă, il aveai de vinzare, cel căruia i l-ai imprumutat trebuia sa vina cu banii si il vindeai lui.

| Florian80 a răspuns:

Nop!