| Nicol1324 a întrebat:

Bună! Eu cu iubitul meu o sa ne căsătorim. Dacă vrem sa alegem împreuna un nume de familie cum trebuie procedat? Putem alege pur și simplu sau e mai complicat? Mulțumesc!

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La casatorie exista mai multe posibilitati de alegere a numelui de familie:
1.numele de familie a sotului;
2.numele de familie a sotiei;
3.ambele nume de familie;
4.fiecare sot isi pastreaza propriul nume de familie;
5.un sot isi pastreaza numele de familie si celalalt sot ia numele de familie reunite.
Conform Codului civil, citez:
"ART.282.Alegerea numelui de familie
Viitorii soţi pot conveni sã îşi pãstreze numele dinaintea cãsãtoriei, sã ia numele oricãruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate sã îşi pãstreze numele de dinaintea cãsãtoriei, iar celãlalt sã poarte numele lor reunite."
Nu exista posibilitatea de a alege un nume diferit fata de cele aratate.
Dupa casatorie se poate preschimba numele de familie, daca exista un motiv intemeiat.

| Violleta2022 a răspuns:

Nu aveti cum sa alegeti alte nume de familie, decat unul din cele pe care le aveti deja el sau tu, sau le puteti pune pe amandoua.

| johnnny123 a răspuns:

La căsătorie puteți alege numele lui sau numele tău (sau ambele), nu să alegeți voi un nume nou.

Asta se poate face doar printr-o procedură separată și numai dacă aveți motivele întemeiate acceptate de lege.

| Lioana a răspuns:

De obicei fata ia numele de familie al baiatului. Se poate si invers dar se întâmplă mai rar. Sau puteti sa aveti ambele nume de familie alaturate.
Se mai poate sa nu schimbe nimeni nimic si fiecare sa ramana cu numele lui.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Ce mai conteaza asta.
Ial pe mire si fugi in Spania. Acolo ai viitor, ai spitale, drumuri, scoli, civilizatie nu ca aici in Romania unde bataia de joc e la moda in toate institutiile de stat.
https://www.youtube.com/watch?v=rEKhqvnxg94&ab_channel=%C8%98tirilePROTV

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Eu in locul tau as pleca in Portugalia sau in Spania, Grecia si pe urma mas casatori.
Singurul lucru bun pe care il are Romania e muzica, atat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Opriti planeta vreau la prima laughing