| reyna_7838 a întrebat:

eu sunt plecta din tara si o ruda din romania vrea sa imi lase o casa mostenire. cineva i-a zis ca sa poata sa fac asta, trebuie sa fiu si eu si ruda mea d fata ca sa semnam un act. eu nu pot merge in romania, se poate face si fara sa semnez si eu? cine poate sa imi dea mai multe informatii sau vreun site cu aceasta tema? multumesc :*

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, poate sa-ti lase mostenirea, printr-un testament, care se poate face si la un notar public. In cazul testamentului nu trebuie sa fii si tu de fata deoarece il semneaza doar cel care il face. Doar daca vrea sa-ti faca o donatie ar trebui sa semnezi si tu ca primesti donatia. Se poate sa dai o procura speciala unei alte persoane, prin care o imputernicesti sa primeasca donatia in numele tau, indicand in procura pe cel ce face donatia si ce anume iti doneaza. Procura se poate face si la o reprezentanta a Romaniei din tara in care esti(Ambasada ori Consulat) ori la un notar public din tara respectiva si va fi tradusa in Romania. Numai bine!

4 răspunsuri:
| SilviaBlur a răspuns:

Atat testamentul, cat si acceptarea mostenirii sunt acte juridice unilaterale. Asta presupune ca este suficienta vointa unei parti pentru a fi intocmit in mod valabil. Testamentul isi produce, practic, efectele numai la moartea autorului sau.(interpretez in sensul ca va lasa "o casa mostenire", ceea ce implica existenta unui testament). Termenul de optiune succesorala se exercita, conform actualului Codului Civil, in termen de 1 an de la data deschiderii mostenirii. Practic, puteti accepta sau respinge mostenirea in acest termen de 1 an. Inteleg ca dvs doriti sa acceptati mostenirea, astfel ar mai fi un lucru de spus. Acceptarea unei mostenirii se poate face fie expres, fie tacit. Daca dvs va insusiti calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata, inseamna ca acceptati expres mostenirea. Delaratia autentica se inscrie in registrul national notarial. In aceasta situatie, dvs trebuie sa va aflati in tara. In a doua situatie, cand intelegeti sa acceptati in mod tacit mostenirea, dvs, prin acte juridice dispozitive, dovediti ca va insusiti in mod automat calitatea de mostenitor, respectiv de actual proprietar al imobilului in discutie. Cateva exemple de acte de dispozitie ar fi cele de administrare, folosinta sau chiar instrainarea acestei proprietati dobandite. In aceasta situatie, nu sunteti nevoita sa reveniti in tara in ideea ca "pierdeti mostenirea", ci in ideea de a o accepta in mod autentic/a dispune de asa cum doriti(in cazul acceptarii tacite). Sper ca v-au fost de folos aceste informatii. Mult succes!

| Fantoma_1807 a răspuns:

Depinde cum vrea să ti-o lase prin testament sau prin vînzare cumpărare cu clauză de întreţinere. În prima variantă nu este necesară prezenţa ta, actul fiind valabil după decesul rudei tale, iar în cea de-a doua variantă este imperios necesară prezenţa ta sau poţi da o procură specială cuiva pentru încheierea acestui act. mult succes

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

nu vrei sa ma mandatezi pe mine? fac eu in locul tau totul, mergi la consulat si trimite-mi o procura prin care ma imputernicesti pe mine sa ma ocup de acte, renovare si altele de trebuinta

| Skittles04 a răspuns:

Deci e daca e sa fi si tu acolo totul se face la notar ca dupa moartea lor sa iti ramana tie. Ei nu vor putea sa vanda fara acordul tau propietatea si nici tu, dupa moartea lor vei putea face ce vrei. Deci trebuie sa fi si tu de fata asta e important nu se poate face in lipsa ta, doar sa aiba ei pile la un notar public. Cred ca va trebui sa schimbe contractul de casa sa fi si tu trecut in il. Funda sper ca am fost de ajutor