| CausingCatastrophy a întrebat:

Buna, fac un mic studiu. Descrieti o experienta personala pe care ati avut o cu administratia. Ce serviciu ati solicitat, la ce institutie, adresa institutiei? (Daca este primarie, directie de impozite si taxe locale, protectia consumatorului); Ce documente vi s au solicitat, cum ati fost tratati, care a fost termenul de raspuns? Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
| justmemari a răspuns:

Buna ziua, E o tema despre care as putea scrie zile intregi. Dar o sa ma rezum la cea ''mai draga' mie. in anul 2016 bunicul meu a decedat. Nu am facut succesiunea dupa casa si terenuri, e o procedura prea complicata, unul din fratii tatalui meu a decedat, sora dansului e plecat ain strainatate, probleme medicale si de ce sa nu recunosc bani putini. Parintii mei au decis ca sa ma treaca pe mine proprietar in Registrul agricol al comunei de care apartine satul unde se afla casa bunicului. Reprezentatul furnizorului de energie electrica care vea si citea o data la 3 luni contorul ne-a amenintat ca desi facturile erau achitate contractul pentru furnizarea energiei electrice trebuie transcris pe o persoana care inca traieste, adica pe mine, in cazul de fata. Habar nu aveam ce ma asteapta. Se duce mama la primaria comunei sa plateasca impozitele pentru tot ce aveau ei acolo, nicio problema; cand e vorba de incasat bani totul e posibil. O rog sa imi ceara de la Primarie o adeverinta pentru a merge la Electrica ca sa transcriu contractul. Nu se poate. Doamne de acolo ii spune mamei ca e musai ca adresa de domiciliu din CI sa corespunda cu adersa pentru care solicit adeverinta. Poftim?/// Mama saraca, in necunostinta de cauza, accepta ce ii spune doamna de acolo si cere o adeverinta ca sa ma duc la Evidenta populatiei sa imi fac buletin pe adresa noua. ma suna mama dupa ce iese si imi spune cum sta treaba. Ii explic ca nu am nevoie sa imi schimb buletinul ci doar de o adeverinta simpla pentru a putea modifica contractul si o rog sa mearga inapoi, eu fiind la munca in alt oras. Saraca mama plangand imi spune ca ea nu mai merge ca s-a comportat urat cu ea. Imi iau liber de la munca si a doua zi ma duc la primarie inarmata cu un top de hartie doua pixuri di multa radbare. Doame ajuta, nu ies de acolo pana nu rezolv problema, mi-am zis.
Ma duc, bat politicos la usa, imi raspunde urat de tot: ''cum sa imi fac treaba daca tot bateti la usa!'' nu e de gluma mi-am zis si am deschis usor usa, ca sa constat ca facea o treaba extraordinara, cafeaua de dimineata.
Mi-am cerut scuze si politicos m-am asezat pe un scaun. Cu greu a terminat cafeaua si s-a asezat la birou; i-am spus cine sunt si ce doresc, culmea isi amintea ca in urma cu o zi mama a fost la dansa si i-a data adeverinta. E musai sa schim buletinul. Cum doamna sa schimb buletinul? Daca am buletin de New York nu pot aveam un contract de furnizare energie electrica pentru o amarata de casa undeva intr-un sat uitat de lume? Sau daca am 10 proprietati pentru toate am CI separat? Ca nu intelegeam logica dansei? Imi pare rau, dar nu am cum sa va ajut, acesta a fost raspunsul, trebuie musai sa va schimbati buletinul. Culmea era ca impozitul s-a putut plati si pe chitanta era trecut numele meu. Si ce e si mai culmea, adeverinta pentru emiterea noii CI era completata la proprietar cu nemele meu, ca ma si intrbam dupa ce am vorbit cu mama la telefon in caz ca ma decid sa imi schimb buletinul cine va veni sa semneze la Evidenta populatiei, bietul bunic care era mort? Ma ridic si ies in hol, unde scot o coala de hartie si scriu cerere; va rog sa imi eliberati adeverinta care imi e necasara la Electrica, unde specific ca daca nu se va da curs solicitarii mele primaria va suporta consecintele si cheltuiele cu deconectarea si reconectarea cu care Electrica ma ameninta; o semnez si o duc la registratura. Acolo alta specie, poate mai rea ca cea mai devreme, ea nu poate inregistrata o astfel de cerere pentru ca ea nu stie cum. Cum doamna? Pui stampila cu intrari si data. Simplu. Nu si nu. Norocul meu a fost ca primarul avea si el nevoie de numere de inregistrare. A prins o parte din conversatia cu doamna de la registratura si ma intreba ce problema am. Ii povestesc cele intamplate, imi spune ca nu crede, ii arat adeverinta eliberata cu o zi in urma, trage din umeri si vine cu mine in biroul primei doamne; dansa tot ocupata. Ii lasa ordin sa completeze adeverinta si pleaca cautat fiind de cineva. Doamna foc si para, imi arunca o privire, de eram gara sa fug. A trebuit sa faceti atata tamtam si sa ajungeti la primar pentru chestii de adstea marunte? asa m-a intrenbat. I-am spus ca primarul a venit la mine nu eu m-am dus la dansul. deschide niste dosare, arunca in stanga si in dreapta niste hartii < Acum ce trebuie sa scriu in adeverinta? Asta a fost intrebarea doamnei. I-am zambit si i-am spus ''Doamna trebuia sa imi spui de la inceput ca sa vin cu adeverinta facuta de acasa''. A scris cu greu ceva pe o hartie si asa am finalizat problema mea. Nu a uitatt sa imi spuna ca ''nu e vina mea' asta e procedura'', dar habar nu avea de nicio procedura. I-am raspuns'' Stiu doamna e vina bunicului ca s-a gasit sa moara''Dar va spun e jalnic. La coborare, pe scarile primariei ma intalnesc din nou cu primarul care amabil a intrebat daca s-a rezolvat. I-am spus ca da si i-am multumit frumos. Ma intreba''Nu va suparati, unde munciti" I-am raspuns' Nu cred ca are importanta unde muncesc". Mi-a raspuns Zambind" De oameni ca dumneavoastra as avea eu nevoie in primarie" Din pacate asta e realitatea in care traim. Sa nu dea domnul care cumva sa ai nevoie de un document de undeva ca ai incurcat-o. Oameni pusi in birouri pe criterii politice sau grade de rudenie fara nicio legatura cu postul pe care il ocupa.