| Ianca21 a întrebat:

Bună,
Fratele meu a efectaut câteva modificari la casa părintească fără autorizatie (modificare acoperiș, construirea unui nivel si adăugarea unor anexe pentru centrala). Ulterior a primit amendă si am început demersurile pentru a obține actele necesare. Firma cu care am colaborat inainte sa ne predea proiectul a mentionat că nu poate sa ne mai ajute pe motiv că construcția depașeste 7 metrii. Casa are 8 metrii jumate. În aceste condiții nu știm cum să procedăm mai departe. Această firmă ne-a oferit speranțe, ca după jumătate de an să ne menționeze că nu există soluție la problema noastră.
M-ar ajuta enorm un răspuns. Mulțumesc!

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Modificati inaltimea acoperisului ca sa intrati in legalitate.

| dullcat a răspuns:

Buna.Arhitectii nu au ce face daca inaltimea maxima admisa prin puz este de 7 metri.O solutie ar fi sa modificati panta acoperisului, sa fie mai joasa, ca tot iesiti asa mai ieftin decat daca trebuie demolata orice modificare.Mergeti si vorbiti cu un arhitect fiindca astia care s-au ocupat par neseriosi, par ca nu cunosc legea.

https://www.storia.ro/blog/ghid-imobiliar/ce-este-planul-urbanistic-zonal

| adryang78 a răspuns:

Firma respectivă nu "v-a oferit speranțe", ei au încercat să vă pregătească documentația necesară ca să intrați în legalitate. Pe parcurs, din câte bănuiesc, și-au dat seama că structura de rezistență nu respectă normele, raportat la amprenta la sol a casei. De aceea au spus că "depășește 7 metri".
Pentru autorizația de construire este necesar un set de proiecte - arhitectură, rezistență, instalații etc. Proiectul de rezistență este cel mai important. Până și arhitectul este nevoit să modifice design-ul dacă inginerul de rezistență o cere.
În plus, aceste calcule se fac în funcție de studiul geotehnic, care stabilește adâncimea de fundare, și pe care proiectantul se bazează când stabilește lățimea și armarea fundației și a restului structurii de rezistență.
Sincer, nu se bagă nimeni să vă pregătească documentația în condițiile astea. Prin "nimeni" înțeleg firmele care respectă legislația.
Din păcate, mai sunt destui care sunt dispuși să-și pună semnătura pe documentații, contra cost și asumându-și niște riscuri. Doar cu asemenea firme mai poți colabora.

| Ianca21 explică (pentru adryang78):

Ok si in aceste condiții ce se poate face? Daca nu reusim sa obținem documentația necesară, nu stiu ne poate da in judecată primăria, urmează se ne fie demolată casa? Firma la care am apelat, desi a încercat sa ne ajute, tebuia de la bun început sa verifice situația, au verificat abia spre final, am mai investit si o grămada de bani fără rezultat. Sunem sub stres atât eu cât și părinții mei că nu stiu ce o să se intâmple daca nu rezolvăm cu situația asta.

| adryang78 a răspuns (pentru Ianca21):

În mod normal, da, primăria ar putea lua măsuri pentru a demola ce s-a construit în afara proiectului. Totuși, e puțin probabil, având în vedere că la noi nu prea se respectă legislația.
Singura soluție, după cum am zis, este să găsiți altă firmă sau alt arhitect care colaborează cu ingineri de rezistență dispuși "să miște din urechi".