Nu ti se poate da un raspuns, cat de cat exact. Se stie cand incepe un proces dar nu se stie cand se termina, oricum cred ca va dura vreo 2 ani, mai ales daca hotararea primei instante va fi atacata. Mai repede se poate termina daca invinuitul incheie un acord de recunoastere a vinovatiei.
Ca parte vatamata te poti constitui parte civila si poti solicita acordarea de daune materiale si daune morale.
Daunele materiale sunt cheltuielile pe care le-ai facut pentru vindecare si venitul pierdut iar daunele morale reprezinta o suma de bani pentru durere si afectarea vietii.
Cuantumul daunelor materiale trebuie dovedit, in principal, cu acte provenind de la unitatate medicala care te-a tratat si bonurile fiscale de la farmacii, daca ai cumparat tu unele medicamente/materiale sanitare.
Nu exista criterii obiective pentru stabilirea daunelor morale, in principal depinde de judecator, unii sunt mai generosi, altii mai putin. In orice caz ai putea solicita o suma destul de mare, orientativ intreaba-ti avocatul sau intereseaza-te la avocati cat s-a acordat in cazuri similare. De asemenea poti cauta hotarari in care s-au acordat daune morale in caz de accidente cu vatamare corporala.
Stiu ca nu se pot da raspunsuri exacte si stiu ca dureaza mult timp.
Mi-a spus cineva care a mai trecut prin asa ceva dar nu a fost vorba de asa multe zile de ingrijiri medicale, ca se da intre 500 si 1000 de lei pe zi de ingrijiri medicale iar judecatorul decide cat primesti, insa avocatul a spus ca suma pe care trebuie sa o primesc trebuie sa fie in jur de 100. 000euro +/- ceea ce mi se pare greu de crezut.
Daca vatamarile corporale nu au ca efect diminuarea capacitatii tale fizice/psihice ulterioare, sau un tratament pe termen lung, mai mult de 20.000, maxim 25.000 euro nu vei primi. Asta daca, repet, se va stabili ca vina apartine in proportie de 100% celuilalt. Avocatul iti spune ce vrei tu sa auzi, ca sa-l angajezi pe el. Cand se termina, da vina pe ghinion, etc. Oricum n-ai ce sa sa-i faci. Apropo, cat te costa avocatul?
Nu pot sa-ti spun cat o sa primesti, am vazut si sume mari si sume mici pentru daune morale, pentru cauze aproape identice.
Parerea mea este ca ar trebui stabilite criterii pentru cuantificarea acestor daune, intre niste limite, acum este prea mare subiectivitate.
Vise. Sunt bareme de cost a unei zile de spitalizare, plus costul tratamentului.
Dosarul civil (pentru despagubiri) urmeaza dupa ce procesul penal se termina si sentinta ramane definitiva.
In primul rand: trebuie sa te constitui PARTE CIVILA VATAMATA inainte de inceperea procesului penal (in timpul cercetarilor din dosar) sau cel mai tarziu la prima sedinta a procesului penal.
Despagubirile se impart in doua parti:
- despagubiri materiale - pentru cheltuielile ce poti documenta cu acte
- despagubirea morala - este la aprecierea ta, in functie de suferintele avute sau preconizate pentru viitor.
Este bine sa-ti angajezi un avocat spcializat in despagubiri!
Va trebui sa platesti doar o suma minima (1-200 lei) pentru delegarea avocatului, iar de restul se va ocupa avocatul.
Daca inca nici nu a inceput procesul, de unde stii ca nu esti (si) tu vinovat?! Stabilirea vinovatiei in situatiile cand se ajunge la proces este in seama judecatorilor. Ca de aia e proces.
A stabilit cine si cat % este vinovat, inspectorul de dauna, iar el a primit 100%.
Nu asa functioneaza lucrurile.
Partea vinovata o stabileste procurorul. Intr-un proces penal partea vatamana participa doar ca martor si la partea de raspundere civila. Partile intr-un proces penal sunt: inculpatul - ca parte vinovata si procurorul ca partea acuzatoare.
Partea vatamata poate interveni in procesul penal ca terta persoana, cand constata ca procesul penal se desfasoara partinitor. In acest caz poate face si Apel.
"Partea vinovata o stabileste procurorul."
Daca procurorul ar decide vinovatia, absolut toate dosarele ajunse in instanta s-ar solda cu condamnare. Pentru ca ajung acolo doar cele pentru care procurorul considera ca are suficiente probe. Dar evident, nu este cazul. Multe procese se incheie fara sa se dicteze nicio sanctiune.
Domnule, daca nu cunosti, nu te hazarda. O cauza penala (nu ma refer doar la procesul in instanta) este mai complexa decat una civila.
Procurorul, ajutat de politia de specialitate, face cercetarea cazului si decide:
1. Trimiterea in judecata.
2. Clasarea cazului.
Impotriva solutiei se poate face contestatie de partea vatamata sau de inculpat. Aceasta se face la procurorul ierarhic superior.
Solutiei procurorului ierarhic superior poate fi atacata la instanta, unde decide judecatorul de camera preliminara.
Doar dupa ce acesta decide - chiar daca nu a fost atacata - cauza este trimisa in judecata, daca s-a decis asa sau se claseaza. Orice cauza penala, ca e clasata sau trimisa in judecata, trece pe la judecatorul de camera preliminara.
Judecatorul de instanta cerceteaza cauza si faptele dupa ceea ce prezinta in dosar procurorul si ceea ce prezinta inculpatul personal, la audiere de catre judecator si de avocatul acestuia.
Dupa ce cauza a intrat pe rolul instantei de judecata, partea vatamata poate interveni asa cum am spus mai inainte.
Si ca sa lamurim si cu partea vinovata. Ma refeream la partea acuzata.
In proces, asa zisa parte vinovata, denumita legal acuzat, este trimisa in judecata ca inculpat.
Daca procurorul constata ca nu exista vinovatie, nu poate trimite in instanta nici o persoana pe cale penala. La asta ma refeream eu cand am spus ca procurorul stabileste vinovatia.
In primul rand, în tara noastră astfel de procese sunt de durata foarte lunga, sper sa ai norocul sa soluționezi în mod rapid, dar te poți aștepta și la 3-5 ani pana la soluționare dacă există multe amânări și lipsa de interes din partea companiei de asigurări sa despăgubească.
Mai departe doar un avocat cred ca-i în măsură să-ți explice mai detaliat. Anumiți avocați oferă astfel de informații pro-bono/moca, exista și site-uri de avocatura care răspund la astfel de întrebări pe site-urile lor sau paginile de Facebook.
Stiu ca dureaza foarte mult, astept deja de aproape 2 ani, am avocat pe care normal ca l-am intrebat mai multe detalii dar mi-a dat niste cifre greu de crezut si de aceea am zis sa pun o intrebare, ca poate dau de cineva care a trecut prin asa ceva. Iar avocatul a spus ca in aproximativ 8-9 luni ar trebui sa fie totul gata si cu banii in cont.
Nu-i o știința exacta, din păcate.
Factorii decizionali de la caz la caz difera foarte mult, de la ce avocați au ambele parți, ce judecător nimerești, ce pretenții are judecătorul, ce firma de asigurări are cel vinovat, ce avocați are aceasta firma si multi alți factori decizionali care fac imposibila orice comparație.
Eu nu sunt avocat, dar din cate știu eu, nu exista o reglementare legala (lege) care sa impună un termen minim sau maxim si chiar dacă ar exista, pot sa existe excepții care sa treacă de un anumit termen prestabilit in diferite cazuri.
Bafta, sper sa rezolvi cat mai repede problema.
sabin89 întreabă: