anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună! Iubitul meu este în Irlanda și i-a expirat actul de identitate (buletinul), întrebarea mea este poate să se întoarcă in țara cu buletinul expirat? (Menționez ca a împlinit recent 18 ani)

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod normal ar putea sa se intoarca, avand in vedere ca valabilitatea CI a fost prelungita pe toata durata starii de alerta si inca 90 de zile dupa incetarea acesteia, conform L.55/2020.
Totusi ar fi bine sa se intereseze la orice reprezentanta diplomatica a Romaniei (ambasada ori consulat), nu cunosc reglementarile din Irlanda. Daca nu se poate, conform legii irlandeze, ar trebui sa solicite un titlu de calatorie de la ambasada ori consulat.

15 răspunsuri:
| cristimihailov a răspuns:

Dar are macar pasaport?

| UserRo10 a răspuns:

La ambasada sau consulat poate depune actele pentru o carte de identitate noua. Nu poate parasi tara

Răspuns utilizator avertizat
| PogChamp a răspuns:

Dacă ești cetățean român, nu îți poate interzice nimeni intrarea în România, chiar dacă te prezinți la punctul de frontieră cu actul de identitate expirat sau fără acte.

| Mopmop a răspuns (pentru PogChamp):

Problemele apar la iesirea din Irlanda.

| PogChamp a răspuns (pentru Mopmop):

Transportul aerian nu il poate refuza sa se imbarce intr-o cursa cu tara de resedinta ca destinatie.

Nu cred. Cand iti cumperi bilet ai nevoie de un document de calatorie valabil.

Se selecteaza ca documentul nu are data de expirare.

Lol. Ce document de identitate nu are data de expirare? Poate certificatul de deces...

N-am zis ca nu are, am zis ca bifezi optiunea aia si te prezinti la ghiseu. Nu au dreptul sa te opreasca sa te intorci in tara de resedinta.

Pe principiul asta oricine face o crima de exemplu poate sa fuga din orice tara ca sa ajunga in ro.

Pai in ro ajunge oricum cand e deportat.

Chiar si asa deportat cum spui tu iti trebuie un act de identitate valabil. Dupa ce zici tu am putea circula oriunde vrem. Insa nu e asa.

Esti batut in cap si nu-mi mai pierd timpul cu tine.
Am avut n cazuri de persoane cu buletin expirat in afara si au venit bine mersi in tara cu buletinul expirat, nici un transportator nu e in masura sa opreasca o persoana sa se intoarca la tara unde are resedinta, tara de resedinta e responsabila pentru existenta individului.
Daca tu vrei sa vanezi polemici si cazuri extraordinare n-ai decat, vorbind doar de o persoana care are buletinul expirat, aceasta poate calatori spre tara de resedinta fara nici o problema.

Sincer eu nu te-am jignit. Insa omi permit acum. Sincer mananci ciuperci! Nu mai da sfaturi aiurea. Poate parasi Irlanda doar cu foaie consulara. Punct.