Sunt 3 posibilitati:
1.Inchei acum la un notar un contract de vanzare-cumparare cu vanzatorul s in baza acestuia il intabulezi in CF si il treci la primarie, la compartimentul de impozite si taxe.
2.In baza contractului sub semnatura privata incepi un proces civil, la judecatorie, solicitand o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
3.Soliciti tot printr-un proces civil obtinerea dreptului de proprietate prin prescriptie achizitiva (uzucapiune).
Ar fi bine sa consulti un avocat si apoi sa alegi calea mai ieftina si usoara.
P.S. Chiar n-ai stiut ca este nevoie de act autentic pentru intabulare?
Bună, dacă te-ai aflat în posesia continuă a apartamentului apreciez că a operat o întrerupere succesivă a prescripției dreptului de a cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract. (actul de mână este nul absolut ca vânzare, dar valabil ca antecontract).
Mai poți intenta și o acțiune pentru constatarea uzucapiunii asupra imobilului.
Îți sugerez să apelezi la un avocat.
Adica, in ce sens nu apare la primarie imobilul? Sau vrei sa zici ca nu apare e numele tau, ca orice apartament apare la primarie pe numele cuiva.
Dar tine cont: inscrierea la primarie dovedeste folosinta, nu proprietatea.
Daca proprietarul traieste si este de acord sa intocmiti un contract autentic (la notar) problema se rezolva usor. Daca nu, este mai greu, dar nu imposibil. trebuie sa deschizi in instanta actiune pentru uzucapiune si in acest caz iti trebuie avocat. In acest caz se va tine cont de:
Cine a platit impozitul si numele cui era trecut pe chitanta? Cheltuielile comune pe a cui nume s-au platit? Dar celelalte utilitati: curent, apa, gaz etc. (nu cablu TV).
Cea mai dificila problema poate sa apara daca proprietarul neaga vanzarea. Sunt rarisime cazurile, dar sunt. Si eu cunosc unul.