Nu se poate spune, pensia de invaliditate nu este o suma fixa pentru fiecare grad de invaliditate, este in functie de contributivitate (cat timp ai contribuit la CAS si ce salariu ai avut in timpul cat ai lucrat).
Sa nu confundam pensia de boala cu indemnizatia de invaliditate, pe care desteptii din parlament o umesc pensie de invaliditate.
Pensia de boala este pensia ce o primeste un fost salariat, care nu mai are capacitatea de a muncii. Acestia pot sa fie si invalizi. Aceasta pensie se calculeaza in functie de contributia la sistemul de sanatate.
Indemnizatia de handicap este o suma fixa pe care o primeste o persoana care are un handicap (acestea sunt definite prin lege), indiferent daca a lucrat su nu si separat de pensia de boala.
Pentru a vedea aceste ajutoare, citeste la https://www.calculatorvenituri.ro/......u-handicap
Precizare: persoanele cu handicap grav pot avea si insotitor, care este platit separat de autoritatea judeteana si este la salariul minim.
Pentru o documentare mai buna citeste Legea nr. 448/2006 completata de OUG nr. 60/2017.
Inde
Asta am gasit pe internet, da iti sugerez sa intrebi la stat, din ce am vazut pe site-uri ti se acorda un punctaj in functie de grad si ce poti face - cum scrie si mai jos, dar oricum intreaba si la stat unde duci actele pentru pensie. Si nu cred ca poti face ceva sa primesti mai multi pe luna, presupun ca ei iti acorda gradul etc...
Imi pare rau ca nu am gasit ceva mai simplu sau mai pe scurt dar cred ca toate datele sunt importante, du-te citeste - https://bundeangajat.olx.ro/......m-o-obtii/
https://www.cnpp.ro/pensia-de-invaliditate
Până la aplicarea noii legi a pensiilor, în 2021, se aplică o creștere progresivă a punctului de pensie, urmând ca odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, punctul de pensie să fie înlocuit cu valoarea punctului de referință. Astfel, valoarea punctului de pensie este următoarea:
1.265 lei – la 1 septembrie 2019;
1.775 lei – la 1 septembrie 2020;
1.875 lei – la 1 septembrie 2021.
La 1 septembrie 2021, valoarea punctului de referință va fi de 75 de lei. Din anul următor, el se va majora, anual, cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, prevăzut în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale întocmit de Guvern și aprobat de Parlament.
La calcularea pensiei de invaliditate se acordă un punctaj lunar pentru stagiul potențial. Stagiul potențial e considerat ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecțiunilor care au dus la reducerea capacității de muncă sau la pierderea totală a acesteia. Practic, este vorba de diferența dintre stagiul complet de cotizare și cel realizat până la data de la care se acordă pensia de invaliditate.
gradul I – deficiență funcțională gravă; capacitatea de muncă și capacitatea de autoservire/autoîngrijire sunt diminuate;
gradul II – deficiență funcțională accentuată; capacitatea de muncă este diminuată, dar cea de autoservire/autoîngrijire este păstrată;
gradul III – deficiență funcțională medie; capacitatea de muncă este diminuată, iar cea de autoservire/autoîngrijire este păstrată.
Punctajul lunar pentru stagiul potențial până la 1 septembrie 2021:
gradul I de invaliditate – 0, 70 puncte;
gradul II de invaliditate – 0, 55 puncte;
gradul III de invaliditate – 0, 35 puncte.
Punctajul lunar pentru stagiul potențial după 1 septembrie 2021:
gradul I de invaliditate – 0, 50 puncte;
gradul II de invaliditate – 0, 35 puncte;
gradul III de invaliditate – 0, 15 puncte.
Atenție, însă! În cazul gradului III de invaliditate nu se acordă stagiul potențial dacă invaliditatea a survenit în urma unei boli obișnuite sau a unui incident care nu este accident de munca.