Da, poate sa obtina carte de identitate si/sau pasaport prin intermediul Ambasadei Romaniei.
Am citit acum putin timp pe Londra, mae, ro "Cartea de identitate se eliberează doar în România". Se poate face totusi la ambasada?
Cred ca ai citit despre prima carte de identitate.
Conform OUG 97/2005, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 14.(1) Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.
(2) Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate:
a) la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii în condiţiile art. 20 alin. (1) lit. b)-d);
b) la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă."
Pentru detalii poti telefona la serviciul de informatii de la Ambasada.
Sigur ca poate.
Sa faca o programare la Ambasada Romana din UK si sa intrebe consulul, cu ce documente sa se prezinte in ziua cand are programarea.
Am o situatie similara dar in Australia, am dubla cetatenie de 30 de ani si mi-am facut pasaport romanesc fara sa vin in tara, la consulatul din Sydney.