| juliaiulia618 a întrebat:

Ma numesc Iulia....am o fetita de 1 an si jumatate care este trecuta de la nastere pe numele iubitului meu,nu suntem casatoriti si de la un timp nu prea ne mai intelegem,si vreau sa trec fata pe numele meu...ce trebuie sa fac, va rog ajutati-ma!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Schimbarea numelui se poate face pe două căi: pe cale judecătorească, printr-o cerere depusă la judecătoria de domiciliu sau pe cale administrativă conform OG 41/2003, cu md. şi compl. ulterioare, pentru motivele prevăzute de art.4 din acest act normativ.
Vei indica notivul aratat, ca vrei ca minora sa poarte numele tau de familie. Procedura este prevazuta in actul normativ indicat, citez:
"ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale."
Pentru consimtamantul tatalui trebuie ca acesta sa se prezinte la un notar public si sa dea o declaratie in acest sens, care va fi autentificata de notar. Numai bine!

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna dimineata, sa-ti traisaca fetita! am rugamintea sa posteazi intrebarea la categoria Legislatie, Politic& Social, acolo o sa gasesti multi care o sa-ti raspunda, daca nu incearac sa trimiti mesaj userului Ioandelasal care cu siguranta iti v-a da cel mai bun raspuns, succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu-ti recomand sa treci copilul numai pe numele tau. El, ca tata are obligatii. Nu trebuie sa scape doar cu "efortul" de a procrea. Daca o treci pe numele tau, este ca o recunoastere ca nu ar fi a lui iar el scapa de obligatii. Nu vei mai primi nici pensia alimentara. Si nu poti sa stii daca mai tirziu fata nu iti va reprosa acest lucru. Mai mult, copila va trebui sa stie mereu cine ii este tatal. S-au vazut cazuri cind s-au intimplat nenorociri din aceasta nestiinta (incest, sinucideri). Mult bine tie si copilei!