Poprirea pe salariu se pune la angajator, acesta retine din salariu pana la o treime din salariul net, asa ca n-are importanta cum primeste mama ta salariul.
Executorul judecatoresc poate incepe executarea silita prin poprire doar dupa ce furnizorul de energie a obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si in proces mama ta se poate apara invocand si dovedind ca furnizorul a umflat mult factura.
Trebuie clarificat consumul, impreuna cu furnizorul de energie, conform masuratorii contorului (contorul NU indica mai mult decat consumul efectiv).
Compara indexul contorului cu valorile trecute in facturi!
Daca facturile-problema sunt doar "estimari, atunci pot exista diferente fata de consumul real, dar poti achita doar atat cat este consumul indicat de contor.
Daca este "citire", atunci valoarea calculata trebuie achitata, dar se poate conveni si la plata esalonata (platitor de buna credinta).
Proprire pe salar se face doar dace esti de rea credinta, adica nu achiti nimic.
Poate sa ceara salariu si in cash, ca tot i se va oprii din salariul, fiindca poprirea ajunge la compania unde lucreaza mama ta si ei i se va opri din salariu (suma hotarata de judecator) INAINTE ca banii de salariu sa-i fie inmanati sau trimis pe card, ma refer la suma ramas dupa poprire.
Ca nu vrei tu sa puna statul mana pe banii ei este problema ta de orgoliu, in realitate statul are tot dreptul sa-i ia bani din salariu, atata vreme cat este rau platnica si nu a platit factura de curent sau ce restante mai are la alti furnizori.
Oricum tu nu ai absolut nici un drept sa comentezi sau sa te bagi in salariul maica-tii, dar ai putea sa-ti iei un job si sa o ajuti sa-si platesti datoria la curent, ca sa nu-i mai ia statul banii din salariu.
Problema e că nu vreau ca ea să plătească niște facturi umflate aiurea, fără justificare. totul este creat de furnizorul de energie care profită de naivitatea oamenilor în vârstă. uită-te că am postat o întrebare despre consumul de energie să vezi ce am spus. ți-as spune dar aș scrie romane și nu am chef.
Imi pare rau pentru tine, dar tu nu ai nici un cuvant de spus nicaieri, fiindca nu esti titulara casei sau a contractelor cu furnizorii de energie, apa, gaz si ce a mai semnat mama ta.
Mama ta poate sa actioneze in judecata firmele de electricitate, iar daca nu o face, atunci va trebui sa-si plateasca datoriile, cum face orice om normal si serios.
Daca s-a ajuns la executare silita cu poprire din salariu, inseamna ca mama ta a fost deja executata silit de un Judecator, fiindca numai printr-o executare silita se ajunge aici.
Refuzul de a platit chiar si dupa o executare silita duce la o condmnare cu munca silita in favoarea societatii, ca orice rau-voitor sau puscarie.
Tu ce ii doresti maica-tii, sa ajunga pe strazi maturand orasul pentru ca nu vrei tu s ao lasi sa-si plateasca facturile?
Daca te doare sufletul de mama ta, de ce nu-i platesti tu facturile?
Vezi ca frustrarea ta personala poate sa-i faca enorm de mult rau mamei tale, si te sfatuiesc sa iei in serios hotararea judecatoreasca, daca s-a ajuns la poprire pe salariu.
Aș plăti facturile mamei dar am 17 ani (fac 18 în octombrie). Din fericire, nu s-a ajuns la executare silită sau poprire. Am întrebat dacă mama mea poate să evite poprirea sau executarea silită. Eu o las să plătească facturile dar nici ei nu îi convine să plăească 4000 le lei când ea are salariu minim, plus că ni se pare anormal să consumăm 2000 de Kw în 3 luni. Ar fi nevoie de 23000 de ore pentru a putea consuma 2000 de Kw, suntem utilizatori casnici. Avem un televizor, două becuri și un frigider. Nu avem motoare sau alte porcării care au un consum ridicat.
In cazul asta, taci din gura, daca esti minora si lasa-ti mama sa-si dispute facturile eronate de la energie, fiindca poate face contestatie la compania de electricitate.
Dar nu mai comenta ca nu vrei tu sa o lasi sa plateasca, fiindca esti copil mic, incapabil sa intelegi cum functioneaza aceste lucruri, putand sa ajungeti executati silit de judecator pentru refuzul de a plati, sau fara curent electric in casa.
Măi fată, eu ți-am spus că o las pe mami să facă ce vrea ea dar tu nu ai înțeles. Din câte am văzut eu, tu citești dar nu înțelegi ce citești ceea ce este foarte grav. Mami are un salariu minim, trebuie să aibă grijă de doi copii. Aș fi curios să văd cum te-ai descurca tu cu 2200 de lei pe lună. Știi ce? Dă-i tu bani mamei ca să-și plătească facturile. Sunt foarte serios
Nu sunt fata, ci femeie in toata firea, cu copii mai mari ca tine acasa. De aceea ti-am spus sa-ti vezi de treaba ta, ca tu nu ai inca discrenamant la anisorii astia, iar sfaturile pe care tu i le dai mamie ale va pot aduce numai necazuri, fiindca poate fi executata silit pentru neplata facturilor, sau taia curentul.
Mama ta este un om adult, capabil sa deschida gura si sa faca o reclamatie la compania de energie electrica, d eci da-i pace si nu te mai baga in treburile oamenilor mari, ca-i dai sfaturi total nepotrivite, care va pot aduce numai necazuri.
"Nu sunt fata, ci femeie in toata firea, cu copii mai mari ca tine acasa." Womp womp, nu îmi pasă. Tpu.ro este un site unde oricine poate pune întrebări indiferent de vârstă și statut social iar tu ai venit și mi-ai spus: "ești copil și nu ar trebui să te bagi în treburile părinților blah, blah, blah." Copii pot să se bage în treburile părinților pentru că și ei sunt implicați direct sau indirect. Am o relație specială cu mama mea pentru că ea m-a crescut pe mine și pe fratele meu de când ne-am născut, fără ajutorul nimănui din cauza unui ratat care nu a fost capabil să-și recunoască proprii lui copii. Totodată, sunt conștient că nu am avut o reacție potrivită față de tine dar nici reacția ta nu a fost grozavă. Eu nu i-am dat vreun sfat mamei, ea face ce vrea ea, ți-am mai spus asta dar nu ai înțeles nici acum...
Nu fetita, copii minori nu se pot baga in treburile parintilor, fiindca nu au discrenamnat!
Vezi-ti doar de scoala ta si las-o pe mama ta sa-si rezolve problemele de care raspudne legal, cum ar fi curentul electric, intertinerea, fiind convinsa ca-i destul de capabila sa faca o reclamatie sau sa vorbeasca in numele ei.
Poprirea se face la angajator, e irelevant cum primește banii.
Și poprirea se pune când se ia o hotărâre despre datoria aia nu așa că a creat nu știi ce firma nu știu ce confuzie
Buna! Daca ea cere sa i se vireze banii prin posta va trebuii sa astepte o luna pana se schimba modalitatea de a incasa salariul de pe card prin posta româna, deci o luna nu va lua salariul dar cand dosarul este transferat si totul este ok va lua din urma salariul, dar de ce ar vrea mama ta sa mute salariul de pe card la posta? Cel mai simplu este pe card cu cardul poate platii fara sa scoata banii de pe el, dar cu posta vor fi mereu probleme, greve daca nu au angajatii salarii mărite si ea va astepta salariu acasa in fiecare luna cu posta sau va sta la cozi la ghisee, este dificil ce vrea ea.Iar problemele cu furnizorul de energie aveti deoarece ei au facut regularizare si au calculat kilowati in plus, dar daca se costata greseli firma de energie vă vor da banii inapoi, sau va vor face reducere la factură luna viitoare.
Nu au cum sa i ia bani de pe card decat daca se ajunge la judecata, prin ordin judecătoresc.
Cat despre furnizorul de energie trebuie sa reglezi problema cu un index trecut si unul actual si facuta diferenta. Vezi exact cat ai de plata.
Este mai greu de pus proprie pe un salariu primit prin posta dar nu imposibil.
Toate cele bune,
De pe card nu-i poate lua banii, dar din cont da.
Orice contract incheiat legal reprezinta baza emiterii titlului executoriu de catre un executor judecatoresc care deserveste firma, titlu care se aproba urgent de instanta. Partea pagubita nu este chemata in instanta la nici o judecata.
Am luat la cunoștință.
Multumesc pentru completare.
Poprirea se face la firma unde lucreaza, daca au titlu executoriu. Dar am avut un caz in care poprirea se facea atat la firma, cat si la banca, astfel ca persoana respectiva mai primea 25% din salariu. Am deschis actiune si banca i-a dat banii inapoi, dar a fost de umblat. Omul a trait cateva luni doar cu 25% din salariu.
Daca salariul vine prin posta mama ta nu este scutita de poprire. Daca cei de la electrica au titlu executoriu poprirea se va face la firma unde lucreaza mama ta. Dar atentie: de regula datoriile firmelor sunt vandute unor firme recuperatoare care adauga comisionul lor substantial la datorie.
Problema facturilor trebuie rezolvata cu firma de energie. Cel mai rapid mod este sa schimbi furnizorul. Eu sunt la Hidroelectica si nu am probleme, doae ca intarzie facturile.
Pentru a nu fi umflate facturile trebuie comunicat lunar consumul prin autocitirea contorului. Fiecare furnizor are asemenea posibilitate.
Poprirea se va face indiferent de forma prin care este platita. Se face direct la angajator. Mai clar, in momentul in care ii calculeaza salarul.
Dar daca intr-adevar e vina furnizorului de energie, de ce nu rezolvati problema asta? Ati verificat indexul? In factura e mai mare decat cel real? Cine e titular de contract sa mearga cu poza contorului la Electrica (sau cum se numeste).
anonim_4396 întreabă:
Classiffied întreabă: