| Erin28 a întrebat:

Buna!
Numai mie mi se pare că legile sunt permisive pentru inculpați, hoți? Adică, sunt pe strada, încearcă cineva sa îmi fure geanta, eu ii dau cu spray in ochi, daca pățește ceva ăla, poate sa mă dea in judecată, pentru ca l-am rănit. Unui vecin i-a intrat în casa un hot, nu știu exact cum l-a rănit, dar politia i-a spus că dacă ăla ieșea din curte, nu se mai numea autoapărare și răspundea penal. Mi se pare foarte ciudat. Sa spuneam că cineva încearcă să mă atace pe strada, nu am voie sa îl rănesc, nu?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Legile nu sunt atat de permisive cum crezi, aplicarea lor este uneori laxa si aceasta din vina unor judecatori.
Si se aplica si legitima aparare, daca apararea este proportionala cu atacul, conform Codului penal, citez:
"ART.19. Legitima apărare  
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.  
  (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
  (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii."

| dannyel86 a răspuns:

Exista autoaparare, doar ca aceasta e foarte subiectiva. Ca sa vorbim despre ea, apararea trebuie sa fie proportionala cu atacul. Daca cineva iti da un pumn si tu scoti cutitul sa il ranesti cu el, aia nu e autoaparare, pentru ca forma de aparare a depasit gradul de pericol al atacului.
Legea e scrisa bine, dar e aplicata gresit si disproportionat. Unul care fura miliarde de euro e "pedepsit" cu inchisoare cu suspendare, iar altul care fura o paine de foame primeste 2 ani cu executare. Aici trebuie lucrat si resetata mentalitatea corupta din justitie.

| Erin28 explică (pentru dannyel86):

Exact. Adică, daca cineva încearcă să mă înjunghie pe strada, eu cum demonstrez că am fost in autoapărare, daca este o zona fara camere de supraveghere? Am înțeles aspectul legat de faptul că, și partea mea, contraatacul trebuie sa fie proporțional. Daca te înjură cineva pe strada, nu îl lovești.
Dar dacă, de exemplu, încearcă să îți fure geanta, atunci ce ar trebui sa faci? Daca nu scoate vreo armă, nu înseamnă că nu o are.

| dannyel86 a răspuns (pentru Erin28):

Daca iti fura geanta, il lovesti atat cat e necesar sa renunte la actiunea de talharie si sa-ti pastrezi lucrurile. Nu inseamna ca trebuie sa-l bati pana intra in coma, desi unii poate o merita din plin. Si nici nu poti sa-l calci in picioare doar pentru banuiala ta ca ar avea o arma la el (atat timp cat nu o arata sau nu te ameninta cu ea).

| Erin28 explică (pentru dannyel86):

Ok, mulțumesc! Credeam că nu pot, daca încearcă cineva sa mă tâlhărească, nici măcar să îl lovesc. Nu sunt de partea violenței, însă, uneori, au loc și astfel de cazuri, când ești forțat de împrejurări să recurgi și la asta.

| Feitan a răspuns (pentru dannyel86):

Ai inceput bine si ai terminat in still Romanesc. Ultima parte e doar o frustrare clasica a Romanilor.

| Brizbriz a răspuns:

In rrrrromnica auto-apararea e aproape inexistenta
1. e foarte greu de, dovedit
2. si cand e dovedita e usor contestabila

| Erin28 explică:

Așa este. Și mi se pare ciudat și modul de aplicare a pedepselor. Adică, daca fura unul o pâine, că nu are ce manca, primește 6 luni de închisoare, iar altul care face trafic de droguri, carne vie, omoară pe strada, primește câțiva ani fara executare.
Am înțeles chestia cu raportul proporțional de forțe, dar îmi par absurde unele lucruri. Adică, daca cineva îți intră în casă, nu ai voie sa te aperi, de teama sa nu îl rănești prea tare, pentru că poți deveni agresor. De asta mie îmi e teama sa merg singura pe strada. Mai ales că sunt și atâtea cazuri mediatizate.

Răspuns utilizator avertizat