| simonyta a întrebat:

Buna numele meu este simo am 20 de ani si am si eu o intrebare.sunt insarcinata in 8 saptamani (2luni) si nu am pe cartea de munca numai 5 luni, mai exact am lucrat intr-o fabrica 3 luni si acum lucrez la o alimentara de 2 luni la servici nu am zis la nimeni nimic de frica, ca nu imi va mai prelungi contractul.patroana magazinului mi-a spus ca imi va mai prelungi pe inca 3 luni ceea ce ar insemna 9 luni lucrate pe cartea de munca si 6 luni de sarcina nu stiti oare as putea sa imi iau concediu de sarcina cu risc pe 3 luni sa pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului sau as putea sa imi platesc 3 luni contributiile la stat din mana sa implinesc 12 luni lucrate? ajutati-ma va rog! VA MULTUMESC!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Concediul prenatal se poate lua, de regula, cu 63 de zile inainte de data prezumata a nasterii, conform OUG 158/2005, citez:
"ART.23.(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice."
Cu acest concediu nu este nici o problema, stagiul de cotizare cerut este de cel putin 1 luna din ultimele 12 luni anterioare nasterii, conditie pe care o indeplinesti, chiar daca incetezi munca inainte cu pana la 9 luni inaintea nasterii, cu conditia ca incetarea sa nu fie din vina ta.
Problema ar putea fi cu concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului, care se acorda in baza OUG 111/2010, citez:
"ART.2.(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunarã;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã."
Mai sunt perioade asimilate realizarii de venituri, printre care si concediile medicale si cel de maternitate. Asa fiind ar trebui sa lucrezi pana cu cel putin 84 de zile inainte de nastere (126-42) si atunci o sa indeplinesti conditia realizarii de venit impozabil. Pentru acesta nu se poate plati, asa cum se poate face pentru sanatate, somaj sau pensie. Sanatate si numai bine!

2 răspunsuri:
| simonyta explică (pentru Ioandelasal):

Nu stiu daca am injteles bine...ar trebui sa lucrez pana cel putin 84 de zile inainte de nastere ca sa pot beneficia de indemnizatie si concediu?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru simonyta):

Sunt doua indemnizatii si concedii, respectiv pentru maternitate si pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la un an sau pana la 2 ani, la alegerea ta.
Pentru concediul de maternitate indeplinesti conditia de stagiu de cotizare, asa cum am spus in raspuns.
Pentru concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului, care se acorda in continuarea concediului de maternitate, nu vei indeplini conditia de a avea 12 luni, anterioare datei nasterii, in care ai obtinut venituri(in cazul tau salariu) supuse impozitului pe venit. De aceea am spus ca trebuie sa lucrezi pana cu cel putin 84 zile inaintea datei nasterii.
Daca obtii concediu medical si pe alte zile, inaintea acestor 84 zile este bine si concediul medical se ia in considerare la realizarea de venituri ca perioada asimilata.