De regula bunurile dobandite pe timpul casatoriei sunt bunuri comune, in cote-parti egale, daca nu exista o alta intelegere, in functie de contributia fiecarui dintre soti.
Asa fiind parintele tau vitreg are dreptul la o parte din acea casa, respectiv la jumatate sau alta cota ce o poate dovedi. Ma mira ca nu a solicitat la inscrierea dreptului de proprietate in CF sa fie trecut si el ca proprietar.
Daca parintele biologic decedeaza inaintea celui vitreg atunci acesta ar putea solicita in justitie o parte din casa, daca nu renunta la mostenire.
Daca parintele vitreg decedeaza inaintea celui biologic atunci nu este nici o problema cu mostenirea casei, daca nu a avut copii inainte de casatoria cu parintele biologic.
Daca au facut casa impreuna, cum de este doar pe numele unuia dintre ei?
In cel mai rau caz, parintele tau detine jumatate. Tu esti mostenitor si vei mosteni partea parintelui biologic.
Mergeti la un avocat sa va lamureasca. Se poate face si succesiune, dar cel mai bine mergeti la avocat.
"mai bine renunț la tot"
Eu inteleg ca nu vrei sa locuiesti in aceeasi casa cu parintele vitreg. Chiar daca nu poti vinde, nu renunti. la dreptul de proprietate.
Partea aceea de proprietate o poti lasa mostenire copiilor tai.
Nu te lua dupa "LaSteauaCareaRasarit", (alias Violleta, alias CristiDinBucuresti) ca debiteaza numai prostii.
Cea mai mare prostie este cea in care ti-a spus ca se poate face succesiune. Succesiunea se face dupa moartea proprietarului.
In primul rand lamureste-l pe tatal tau sa nu faca PROSTIA sa treaca toata casa prin vreun act (testament, contract de vanzare-cumparare, donatie) pe numele sotiei, deoarece tu, nefiind fiul ei, ramai fara nimic. Imi cer scuze daca nu am inteles bine cine este parintele tau: tata sau mama. Ia-l ca exemplu.
Si acum sa ma explic.
Daca parintele tau cu noua sotie au construit casa dupa casatorie, ambii soti au dreptul la 1/2 din casa (valoarea ei), daca unul din ei nu a adus valori personale: bani, materiale etc.
Daca tatal tau moare inainte de sotia lui, sotia are dreptul la 1/2 din casa plus 1/4 din partea tatalui tau, deci sotia primeste 5/8, iar tu 3/8 din casa. Daca tatal tau ii face testament, atunci ea mosteneste 7/8 din casa, iar tu 1/8 - partea rezervatara, pe care trebuie sa o ceri prin instanta. La moartea sotiei (daca sotul este decedat) toata averea ei merge la rudele ei, in afara de cazul in care ea te adopta ca fiul ei.
Daca moare sotia inainte, 1/4 din partea ei revine tatalui tau, celelalte 3/4 revin rudelor ei.
Rezulta ca, desi nu este trecuta in acte ca proprietar, sotia este coproprietar la tot ceea ce se realizeaza pe timpul casatoriei.
Acte intre soti se fac de regula de familiile care nu au copii.
Da, tatal tau poate sa te treaca in acele acte, in care sa se prevada ca tu mostenesti pe parintele adoptiv.
DaciaRomania întreabă: