Raspunsul la aceasta intrebare depinde de actul de identitate pe care il folosesti pentru iesirea din Romania.
Daca folosesti cartea de identitate sau pasaportul roman atunci ai nevoie si de declaratia celuilalt parinte.
Daca folosesti un act de identitate sau pasaport maghiar nu este nevoie de acea declaratie.
Iti dai seama ca daca vamesii banuiesc ca este cetatean roman, nu-l mai lasa sa treaca, deoarece in Romania este privit ca cetatean roman si se aplica prevederile legale pentru minorii cetateni romani. Doar nu le dor mainile sa-i verifice cetatenia romana in baza de date. Se poate prin urmare alege cu tentativa de trecere frauduloasa a frontierei.
Sigur ca autoritatile maghiare nu-l pot opri sa intre-n Ungaria, dar asta este strict o treaba interna a statului maghiar si nu are legatura cu ce se-ntampla-n Romania.
Daca este cetatean maghiar si foloseste acte de identitate maghiare inseamna ca are dreptul sa iasa din Romania.
Nu e adevarat, in Romania este tratat drept cetatean roman, asta e un principiu elementar de drept international. Cu exceptia unui verdict al Curtii Europene privind imigrarea membrilor de familie ai celor cu cetatenie multipla, unul care are cetatenie romana este considerat doar cetatean roman cat timp se afla-n Romania, chit ca mai are sapte cetatenii, pe-alea le are in afara Romaniei, fie in statele in care e cetatean, fie in alte state in care calatoreste sau domiciliaza. Cine are cetatenie romana si se afla in Romania este tratat ca un simplu cetatean roman, cu exceptia mentionata. Poate avea chiar pasaport diplomatic strain, in Romania nu este tratat ca diplomat strain, ci ca simplu cetatean roman, supus acelorasi legi ca oricare alt cetatean roman. Nimeni nu e reprezentant diplomatic in propria lui tara. Un cetatean ruritan nu poate avea imunitate diplomatica in Ruritania.
Mai dar eu vreau sa stiu drepturile copilului cu cetatenie romano-maghiara cum iese din tara nu a celui cu cetatenie doar romana, daca e vreo diferenta sau nu etc.
Hmm, din punct de vedere teoretic, atat timp cat este afla in Romania este considerat cetatean roman, iar alte cetatenii nu au importanta, deci se aplica prevederile explicate pe http://www.politiadefrontiera.ro/calatorie_2008/minori.php
Nu exista nici un avantaj avand dubla cetatenie! Daca sunt despartiti clar nu se. poate fara acordul celuilalt.iar in cazurile in care sunt casatoriti parinti trebuie consultat un notar.
Nici un minor nu poate iesi din tara doar cu unul dintre parinti daca nu are procura de la celelalt parinte.
Cu un pasaport turcesc s-a putut de ce nu si cu unul maghiar? vreau informatii exacte va rog.
Asta nu cred...nu conteaza ca esti roman, maghiar, turc sau orice.In nici un loc nu poti parasi tara(orice tara) singur sau insotit doar de unul dintre parinti daca nu ai o imputernicire de la parinti/parinte!
Am trecut eu granita de mai multe ori cu copilul meu minor, cu pasapoarte unguresti. Mentionez ca sunt divortata de tatal copilului. Prima data cand am calatorit m am dus la notar impreuna cu fostul sot pentru acordul lui de a trece granita cu copilul. Ajunsi la granita, politistii de frontiera mi au zis ca nu este nevoie de acordul ambiilor parinti de a trece granita in europa!