| HD_Cryss_1998 a întrebat:

Prietenul meu se confunda cu o problema cam importantă.
El a locuit timp de 10 ani la tatăl sau, părinții fiind divortati. De vreo 5 luni mama lui a făcut un proces pentru încredințare a minorului (16 ani) iar acum câteva zile a primit o sentința finala, aceasta primind custodia minorului, doar ca acest proces a fost ascuns de către tatăl minorului (băiatul lua toate hârtiile primite de la judecătorie si le rupea pentru a nu vedea tatăl sau). Ieri acesta i-a arătat tatălui decizia, iar acum ii trebuie semnătura tatălui pentru a ieși din țara cu mama lui. Exista vreun risc ca tatăl sa ii facă ceva probleme minorului sau mamei sale?

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu cred ca a fost vorba acum de incredintarea minorului la mama (custodie a mamei), ci doar de stabilirea domiciliului la mama sa, custodia fiind comuna.
Daca este asa cum spun atunci va avea nevoie si de declaratia tatalui pentru a putea iesi din tara.
Daca tatal nu vrea sa-i dea acea declaratie atunci va fi nevoie de o hotarare judecatoreasca, conform L.248/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.30.(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi care călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate a însoţitorului respectiv.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului."
De asemenea, conform art.31 din aceeasi lege, citez:
"(3) Ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată, în condiţiile legii."