| Andruta99 a întrebat:

Buna!
Se dau 2 familii.

Proaspata mea familie, eu si sotul meu, fara copii, mama, tata (tersoana cu handicap), fratele de 8 ani (copil cu autism).

O curte imensa, cu o casa "batraneasca" o numim noi, insa renovata, o suma destul de mare investita in ea, etc.

Tata ne-a promis mie terenul gol din curte pentru a-mi face casa cu sotul meu, iar fratelui casa, in caz ca se va recupera complet, insa nu VREA acte pana la decesul lui, spunandu-mi ca nu va veni nimeni sa imi ia mie casa, etc si pot face cu toata increderea..ideea este ca nu am incredere deloc. Mi-a dovedit de multe ori ca se da cum bate vantul, tata nu vrea sa faca acte pentru nimeni decat succesiunea pe care o vom face noi dupa moartea lui.

Tatei ii e frica sa nu-l ducem la azil, nu doreste sa auda de nici o clauza, contract sau orice altceva. Tata nu are frati sau ceva, pe noi 2 si mama.

Pot face asta, sa merg pe mana lui? Juridic, am ceva de pierdut? Merita riscul sau mai bine spus este cu adevarat un risc? Sau doar frica mea obsesiva?

Iar intrebarea nr 2. Ei repeta ca fratele meu nu se va recupera complet si nu va avea discernamant din discutiile cu medicii, terapeutii, etc. Cum voi proceda eu la decesul parintilor? Cum ii pot deveni tutore dupa 18 ani ai lui?
Poate gestiona mostenirea? Figureaza undeva diagnosticul, certificatul de handicap?

Imi doresc din tot sufletul sa se recupereze, macar sa putem imparti impreuna totul, insa imi e teama ca nu va putea gestiona si va pierde tot fara sa vrea. Pe langa aceasta casa, mai sunt cateva hectare bune de teren, o casa la tara si etc.

Astept raspunsuri, va rog.
Multumesc! Sanatate!

18 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti sa-l lamuresti pe tatal tau sa va doneze terenul necesar pentru construirea unei case si ai rezolvat problema.
Dupa moartea lui veti face procedura succesorala si la partajul succesoral tu poti sa renunti la partea ta din casa existenta, ca sa ramana fratelui tau.

| Violleta2022 a răspuns:

Iti dau un singur sfat: ori stati in casa cu parintii tai si impartiti totul, inclusiv cheltuielile, ori il rugati sa va faca act de mostenire pe o bucata de pamant pe care voi construiti ce doriti.

Sub nici o forma nu construii acolo fara acte, ca omul se schimba, ori poate face altzaimer la batranete si va da afara din curtea lui... atunci chiar nu poti recupera nimic legal, fara acte de propietate.

Cu fratele handicapat este altceva. Depinzand de gragul de autism sau handicap pe care il are, poti sa devii tutorele lui, cu drepturi asupra bunurilor lui, numai daca ti-l iei in ingrijire totala: medicala, spalare, imbracare, supraveghere 24 de ore pe zi samd.

| Freya1 a răspuns:

Poti sa ii propui sa facă un contract uzufruct.Adica sa fie al vostru dar sa nu îl puteți scoate de acolo pana nu moare, sau sa vindeți.Cine știe, poate e de acord.
Dacă nu și nu ai alta posibilitate mergi pe încredere dar măcar fa în asa fel încât sa îți poți demonstra investiția.

Legat de fratele tău, cred ca se poate trece pe el chiar dacă are probleme doar sa aibă aparținător.Te poți baga la el ca îngrijitor după ce face 18 ani și răspunzi de el.

Nu ma pricep foarte bine dar din câte știu ti-am spus.

| mi25 a răspuns:

I. Toata lumea isi da cu parerea, dar unele pareri sunt pe langa lege.
1. Pentru ca sa-ti poti construi casa cu acte in regula, trebuie sa fii proprietarul terenului pe care construiesti. In cazul tau, daca tatal tau nu-ti cedeaza terenul, atunci poti construi casa doar pe numele lui.
2. Daca ai construi casa pe numele lui, aceasta ar apartine 50% lui si 50% mamei tale. Indiferent cine moare primul dintre parinti, casa se va imparti asa: 5/8 revin sotului supravietuitor, 3/8 vor reveni tie si fratelui. Dar alaturi de casa vor intra toate bunurile pe care le au parintii. Daca parintele supravietuitor si fratele renunta totul iti va reveni tie.
3. Daca va construiti casa cu banii vostrii, veti intra in posesia ei ca proprietari la dezbaterea mostenirilor. Pot fi procese. Trebuie sa aveti documente beton ca a fost construita de voi: facturi, chitante etc.
4. Sunt si alte lucruri care se ivesc pe parcurs.
5. Da, juridic poti pierde: cheltuieli cu mostenirea, jumatate din casa. Dar cel mai grav este ca, daca tatal tau va fi proprietarul case voastre o poate vinde oricand, voi incercand sa va recuperati cheltuielile dupa un proces lung in instanta.
Dupa cum vezi este foarte complicat. De aceea este cel mai corect ca parintii tai sa treaca pe tine terenul pe care se construieste casa.
Ca sa iti cedeze tie terenul pentru casa, trebuie sa-l lamuresti ca nu poti si nu vrei sa construiesti casa pe terenul lui, decat pe numele lui. Dar daca voi construiti casa, de ce apoi sa faceti mostenire, sa platiti o groaza de bani pentru a deveni a voastra dupa moartea parintilor, atata timp cat casa este construita de voi? Sa-i spui ca vrei sa fiti proprietari pe casa care o construiti.
Ii spui ca, prin faptul ca te impropietareste cu terenul pe care-ti construiesti casa nu poti sa-l ducu la azil. Daca el ramane ultimul dintre soti si nu are posibilitatea de a se intretine, il puteti duce si daca averea este pe numele lui.
Cat priveste incheierea unor acte precum ar fi Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct si clauza de intretinere, intre tine si parintii tai, este mai greu, deoarece ai fratele handicapat psihic si nu cred ca o sa fie de acord Autoritatea tutelara.

II. Cat priveste tutele pentru fratele tau, parintii sunt tutorii lui. Daca ei renunta la tutele, dupa ce implineste 18 ani, poti deveni tutorele lui. Dupa ce implineste varsta de 18 ani, parintii sau voi trebuie sa cereti tutela la instanta de tutela.
Cum se procedeaza?
Pe baza documentrlor medicale de handicap psihic, deschideti - tatal sau voi - actiune la autoritatea tutelara (judecatoria unde este arondata localitatea de domiciliu). Fratele o sa fie supus unei expertize legale si in functie de asta judecatorul va hotari. Sa nu va speriati, la asta va participa si un procuror.
In actiune trebuie indicat cine sa fie tutore.
Daca va putea sa-si gestioneze bunurile va hotari doar medicina legala si autoritatea tutelara.
E posibil ca nici parintii sa nu poata sa fie tutori la un moment dat, deoarece daca este handicapat psihic nu este necesara doar gestionarea bunurilor ci si ingrijirea fratelui.
Cred ca am raspuns la toate intrebarile.

Apropos, ca se discuta despre casa batraneasca si teren.
Mostenirea se imparte astfel:
1. Ceea ce este mostenit de un sot si bunurile lui personale (conform legii), la decesul acestuia se impar astfel:
- 25% din ele revine sotului supravietuitor;
- 75% revin copiilor.
2. Ceea ce este facut sau cumparat pe timpul casatoriei se impart astfrl:
- 50% revin sotului supravietuitor
- 50% (parte sotului decedat) revin: 25% sotului supravietuitor si 75% copiilor.
Rezumand, sotul supravietuitor ia, din ce au fost facut sau procurat dupa casatorie 5/8 din bunuri, iar copiii 3/8.

| anonim3247 a răspuns:

Să spunem că a murit tatăl tău
- moștenește mama ta 25% că sigur e casa tatălui tău înainte să se însoare
- moșteniți tu și fratele 75%

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim3247):

"acum 2 ore | anonim3215 a răspuns:
Să spunem că a murit tatăl tău
- moștenește mama ta 25% că sigur e casa tatălui tău înainte să se însoare
- moșteniți tu și fratele 75%Total incorect!"


NU mai dati sfaturi erontae si dupa ureche, ca nu ajutati pe nimeni!


Daca sotul moare, sotia mosteneste 50% si restul de 50% se imparte copiilor in mod egal!

Am trecut prin situatia asta de curand, deci stiu sigur si clar cum este cu mostenirea dupa decesul parintilor!

| anonim3247 a răspuns (pentru Violleta2022):

Citește ce scrie aici de - SOȚIA SUPRAVIEȚUITOARE.
https://lege5.ro/......odul-civil
Îți scot eu ce scrie acolo
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
Adică 25% din ce are soțul și 75% descendenții adică copii.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim3247):

Ce nu intelegi?
Eu cu surorile mele si mama, am trecut recent prin acest proces dupa decesul tatei si mama a primit 50 % iar noi 3 copii, am primit toti cealalta jumatate.

| anonim3247 a răspuns (pentru Violleta2022):

Mai citește ce am scris la început
- moștenește mama ta 25% că sigur e casa tatălui tău înainte să se însoare

| anonim3247 a răspuns:

Ai scris - Poate gestiona mostenirea? Figureaza undeva diagnosticul, certificatul de handicap?
O persoană cu certificat de handicap grav - PERMANENT - acum 2 ani a moștenit o vilă în centrul Bucureștiului.
Nimeni nu a întrebat pe persoana aia dacă e handicapată cu acte în regulă.
Și mai are câteva case.

| Andruta99 explică (pentru anonim3247):

Intr-adevar. Insa certificatele de handicap difera in functie de partea afectata.
Spre exemplu, tatal meu are un handicap fizic, locomotor. In schimb fratele meu, are un handicap
Psihic. tocmai din aceasta cauza intrebam.

Răspuns utilizator avertizat