| Jullees a întrebat:

Bună. Se poate sa îmi explice cineva care are mai multe cunoștințe în legătură cu legile și cu munca? Lucrez in comerț într-un magazin comun foarte des întâlnit, nu doresc sa specific denumirea acestuia. Am o nelămurire cu programul de munca. Acesta fiind dau ca exemplu cu prima zi a luni octombrie:Luni-Sambata(8ore dimineața adica 7:00-3:30) Duminica 17 ore (7:00-00:00) următoarea săptămâna Luni-Sambata(8ore dupa masa adică 3:30-22:00) Duminca liber si de Luni revin la programul de dimineață. Ma aflu in conflicte cu sefii pe acest program. Pe pontaj scrie 168, real vine 226 de ore pe luna daca am calculat cum trebuie, ei spun ca le incadreaza la ore suplimentare pe care le platesc, ore la care banii sunt mai putin decât ar trebui. Problema este asa, ma aflu in preaviz de 20zile pentru ca am functie de execuție (preaviz in care eu am spespecificat ca in zilele de odihna sambata si duminca vor fi libere dar imi fac cele 20 zile minime) acestia acum foarte revoltati dupa 2 săptămâni din preaviz trecute deja au spus ca ma da in judecata pentru ca nu respect programul ca de ce nu am vorbit cu ei sa cadem de comun acord la alte zile libere in timpul săptămânii (de ce nu au menționat asta de cand le-am dat foaia si abia acu au plangeri, putea sa nu fie de acord si sa nu îmi aprobe preavizul din prima secunda). In luna octombrie am lucrat conform programului, in noiembrie la ziua de salariu mi au dat o parte din salariu fara bonusuri( pentru a sanctiona la bonusuri stiu ca la angajare se de o foaie aditionala pe care o semnez daca sunt de acord sa nu fie platite daca nu respect contractul/preavizul) foaie pe care nu am primit-o si nici semnat-o. Problema este mult mai mare decât atat. Dar in principiu cel mai mult asta ma interesează. Vreau sa stiu cine este ok si cine nu si in ce privințe. Mulțumesc!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pe pontaj ar trebui sa fie trecute toate orele lucrate si cele care sunt peste programul normal de munca, respectiv 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, sunt ore suplimentare ce trebuie compensate cu timp liber platit normal sau platite cu un spor de cel putin 75% din salariul de baza, conform Codului muncii, citez:
"ART.122.
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART.123.
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază."
Aceste prevederi ale Codului muncii se aplica atat in timpul lucrului normal, cat si in perioada de preaviz.
Daca angajatorul nu respecta aceste prevederi il poti reclama la ITM si, daca nu se rezolva, il poti actiona in judecata.

| Furnicuta000 a răspuns:

Ce? Cum? Ala e programul magazinului sau programul tau? Direct la ITM sa te duci ca asta e sclavie

| StoicAnalysis a răspuns:

Te duci la ITM si tot ce ne-ai spus noua, le spui lor. Nu exista din punct de vedere legal, sa lucrezi asa de mult.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

La ITM, se vor ocupa ei de patroni.
Dar pentru drepturile tale banesti, ia-ti un avocat.
Incearca sa aduni dovezi, mai ales discutiile avute cu "ei". E clar ca pe hartie, ei sunt in regula. Trebuie sa dovedesti cum e de fapt in realitate.