| Anonimaaa5555 a întrebat:

Bună seara! Am 17 ani și m-am mutat de curând la bunica mea din partea mamei din cauza unor neînțelegeri cu bunica din partea tatălui cu care am stat până la această vârstă. Iar acum părinții mei vor să mă ia cu forța de aici și mă amenință că dacă nu mă duc la bunica din partea tatălui, mă vor lua cu ei să locuiesc într-o garsonieră.
Întrebarea mea este: ar putea să mă ia cu forța de aici? Ce ar putea face poliția în situația asta?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil domiciliul minorului este la domiciliul parintilor si acestia pot decide sa te intorci la domiciliul lor dar nu te pot lua cu forta, cu exceptia cazului ca ar exista o hotarare judecatoreasca.
In cazul expus de tine politia n-are nici o atributie.

| Anonimaaa5555 explică (pentru Ioandelasal):

Deci sa înțeleg că dacă eu nu vreau sa merg cu ei și nici să mă întorc la bunica din partea tatălui, ei nu mă pot lua cu forța. Și dacă aș suna la poliție, ar putea poliția să mă ajute pe mine și să le pună un fel de restricție ceva? Mulțumesc!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Anonimaaa5555):

Se poate ca politia sa emita un ordin de protectie provizoriu dar numai in cazul violentei in familie, de orice fel ar fi, in baza L.217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, rep.in 2020, cu md. si compl. ulterioare.

| Anonimaaa5555 explică (pentru Ioandelasal):

Am înțeles. Deci daca eu spun că nu vreau sa merg acasă, nu mă pot lua cu forța și nici măcar cu poliția.