Banuiesc ca l-ai imprumutat cu acea suma, nu ca i-ai donat-o.
In caz de imprumut urmat de refuzul restituirii fapta celui imprumutat nu este infractiune si nici contraventie.
Poti obtine restituirea fortata numai dupa un proces civil, in care instanta il obliga la restituire si apoi poti solicita executarea silita, printr-un executor judecatoresc, bineinteles daca nu executa de bunavoie hotararea judecatoreasca.
Pentru a castiga procesul este nevoie sa ai dovezi privind suma imprumutata.
Poti intenta actiune in justitie pe cale civila, doar daca ai dovada legala a imprumutului.
In lipsa unei dovezi, risti sa nu recunoasca imprumutul sau suma primita, iar tu va trebui sa platesti si cheltuielile de judecata.
Dacă nu ai nici un act la mână, nu poți face absolut nimic cu poliția, justiția. Ei când acționează o fac pe dovezi. Dacă nu ar fi așa, oricine ar putea acuza pe oricine despre orice. Cel mai bun lucru pentru tine. Să treci suma la pierderi și la învățătură de minte. Sau și mai bine, la donații, ca să nu fii toată viața cu ură față de acea persoană. Iar dacă cineva îți mai cere bani împrumut, să spui că nu practici acest sport.
Super, mergi la politie si fa i plîngere penala.
Ce ai scris ca motiv al plății făcute către el, în acel transfer. Dacă scrie împrumut e bine. Dacă scrie altceva, nu este în favoarea ta. De asemenea din conversația cu el ar trebui să rezulte un termen de restituire a împrumutului. Dacă nu există asta, el poate să replice că va restitui la o dată viitoare. De asemenea, dacă faci plângere la poliție, vor refuza cauza, deoarece el nu a comis nici o infracțiune, că este o cauză civilă, o neînșelegere între voi. Astfel te vor îndruma să îl dai în judecată la un tribunal civil. Acesta fiind un litigiu de recuperare a unui prejudiciu financiar, conform legii vor solicita să depui 10% din valoarea sumei în cauză ca taxă de timbru, care în caz că câștigi procesul, o vei recupera de la el. Dacă nu, nu. Apoi în funcție de ceea ce va hotărî judecătprul, el va fi obligat să restuie suma plus cheltuielile tale de judecată.
Nu are ce cauta la politie. Trebuie deschis proces civil.
Din ce cauza nu ar vrea sa i ti mai dea banii? Daca l ai imprumutat fara sa ai acte notariale legalizate de unde sa reiasa ca tu l ai ajutat pe X cu o suma de bani nu îi poti face nimic, nici politia nu i poate face nimic deoarece nu exista un act sau un martor care sa ateste ca tu i ai dat bani acelui om, degeaba depui plîngerea daca cel pe care l ai imprumutat nu recunoaste ca i ai dat bani si ti a si zis ca nu o sa-ti dea inapoi.Era mare suma? Doar sa mergi acasa la el cu cineva mai mare decat tine si ca fizic si ca vîrsta sa il intimideze sa il sperie ca altfel numai vezi banii de la ăla.
Am dovada de transfer a contului bancar + conversatia cu el...
Uite ce poti face.
1. Daca nu ai dovada scrisa din care sa reiasa ca este imprumut si mai ales data de restituire, ii trimiti, printr-un executor judecatoresc o somatie in care se fixeaza un termen.
2. Daca nu raspunde la somatie, aduni dovezi, inclusiv somatia: scoti de pe telefon mesajele certificate de un centru al serviciului telefonic. Scoti extras de cont (daca imprumutul nu este vechi, incearca sa scoti ordinul de plata).
3. Intocmesti o cerere de chemare in judecata in 3 exemplare, la care adaugi probele in xerocopie. Din cele 3 exemplare depui doua la registratura judecatoriei din raza de domiciliu, pe al treile pune stampila de inregistrare si o pastrezi.
4. O sa-ti vina citatie sa platesti taxa judiciara de timbru si daca mai trebuie sa depui documente.
5. Citeste art. 194 din Codul de procedura civila sa vezi ce cuprinde cererea. Atentie ca sunt elemente care, daca nu sunt trecute, duc la anularea cererii. Art.196 C.pr.cv.
Https://www.tpu.ro/utilizator/scyw
Dă-i un mesaj dânsului, este cel mai în măsură și te poate lămuri.
Lacatusw2005 întreabă: