Da, aste se numeste plangere prealabila. Nu-ti primeste actiunea la judecatorie daca nu ai facut aceasta plangere prealabila. Chiar daca nu primesti raspuns la sesizare, dupa ce trec cel putin 45 de zile poti sa deschizi actiune in instanta, la judecatorie.
Conform Codului muncii, cererile pentru conflicte de munca se depun, de regula la instanta unde este arondata localitatea de domiciliu a celui care face reclamatia.
In reclamatia trimisa la firma trebuie sa treci si CNP-ul. In ea prezinti faptul ca nu ai primit salariul intreg, conform contractului si il rogi pe director sa dispuna achitarea restantelor.
Cum procedezi:
1. Intocmeste plangerea in 2 exemplare si le duci la secretara sau unde se inregistraza asemenea documente. Un exemplar il dai secretarei, pe al doilea o rogi sa semneze de primire.
2. Daca nu vrea sa ti-o ia, sau sa semneze pe al doilea exemplar (sunt cazuri cand il ia ca sa o prezinte directorului, fara sa il inregistreze sau sa semneze) il trimiti prin posta cu confirmare de primire. In instanta asta se cere: chitanta de trimitere si confirmarea de primire.
3. Poti sa o faci si prin scrisoare deschisa. In acest caz mergi la posta cu 2 exemplare si un plic deschis. Lucratoarea de acolo iti pune stampila pe un exemplar, il semneaza si ti-l inmaneaza, iar celalalt exemplar il baga in plic pe care-l lipeste. Iti da si o dovada de trimitere a scrisorii deschise. Iar tu astepti raspunsul.
Sunt cam degeaba aman2 cea cu confirmare și chitanță dovedește decât ca am trimis un plic care putea fi gol sau cu o hârtie goala în el etc... iar scrisoarea deschisa este cam același lucru la posta romana mi s-a spus ca angajații nu semnează și nu stampileaza decât plicul în aceste cazuri nu si conținutul sau alte lucruri care rămân în posesia expeditorului cum ar fi documente, copii ale continutului...
Eu am trimis asa ceva. Pe recipisa care ti-o da de la posta scrie ca este scrisoare deschisa si contine reclamatie, cerere sau ce document este.
Cat problema cu confirmarea de primire, daca cineva se joaca de-a scrisoarea face puscarie. Legea spune cum se trimit documentele care constituie proba. Tu fa asa cum ti-am spus, lasa drobul de sare ca nu cade pe copil.
Tu fa asa cum ti-am spus. Trimite scrisoare cu confirmare de primire, ca sa ai dovada ca ai trimis-o. Daca pui in instanta cele doua dovezi: chitanta de trimitere si confirmarea de primire, nu-ti zice nici un judecator nimic, deoarece faptul ca nu ti s-a dat tot salariul nu se dovedeste prin aceasta scrisoare. Acest lucru este bagat pentru a-i da o sansa firmei de a se achita de datorie fara sa mai plateasca alte cheltuieli.
Eu am trimis zeci de asemenea somatii.
Mai ai o varianta: te duci la un executor care sa le trimita o somatie.
1.Ce fel de cerere? Si avocatul trebuia sa-ti faca el cererea.
2. Daca nu vor s-o inregistreze o trimiti prin posta cu confirmare de primire.
In ambele cazuri o faci in 2 exemplare si pastrezi un exemplar.
Pai și dacă trimit prin posta exemplul care rămâne la mine este fără număr de registru, adică o foaie banala.
Primesti confirmarea de primire si cu asta faci dovada ca a ajuns la ei cererea.
Vaaaaaai!
Noi am invatat in clasa a 8-a cum se formuleaza o cerere /adresa /declaratie si la ce sa fim atenti.
Da dar problema este ca sunt și niște legi pe care eu nu le cunosc atât de bine dar m-am documentat puțin și am constatat ca nu mi sa plătit salariul conform legilor în vigoare și nici ziua de munca de weekend cum trebuie și cine știe ce nereguli mai sunt, și eu nu știu toate legile și cum se face calculul unui salariu cu sporuri și bonusuri și as vrea sa le cuprind pe toate pentru ca nu am cunoștințele necesare pentru a le depista și enumera pe toate...
Nu exista model. Este ca orice cerere. Incepi la 10 cm de sus in jos cu "Domnule director (sau doamna)" si apoi continui cu "Subsemnatul, Popescu Gheorghe, angajat al firmei..., pe functia (sau meseria) de... va fac cunoscut urmatoarele:
- nu am fost platit... etc.
Data si semnatura jos si o trimiti prin scrisoare cu continut deschis (stiu cei de la posta cum se face) sau o depui la ei dar trebuie sa-ti dea numar de inregistrare in registrul de intrare-iesire. Trebuie sa fii atent si ce scrie in registru pentru ca politistii din Teleorman au inregistrat reclamatii penale la simple sesizari. La o firma nici atat.
Iartă-mă sunt afon, ce registru, presupun ca firma deține acest registru și la ce sa fiu atent mai exact în acest registru?
Am scris mai sus: registru de intrare-iesire. Acolo i se da un numar si la explicatii trebuie sa scrie cerere sau sesizare ca nu a primit banii cuveniti. Eventual poate sa-ti scrie numarul, data si o semnatura ca a primit pe o bucata de hartie.
Classiffied întreabă: