| UnAltUtilizatorTpu1 a întrebat:

Bună seara! Am nevoie de ajutor.
Vreau sa îmi scrie un specialist care știe ce spune(dacă se poate) sau cineva care a avut aceeași problema. Este vorba despre tatăl meu biologic care are o avere mare formata din mai multe terenuri, case, apartamente, etc.
Suntem 6 copii ( 5 frați din partea unei singure mame și o sora din partea altei femei făcute cu același tata )
Acest tata al nostru avea o firma pe care noi credem ca a dat-o altei amante, având în vedere faptul ca firma îi poarta numele ei deși tatăl meu încă are acces la beneficiile acestei firme. Domiciliul afacerii este într-o clădire a sa de drept pe care vrea sa o lase tuturor copiilor ca sa stăm acolo ( e și casa ) și sa o luam în chirie pentru ca firma aceea sa își continue activitatea. întrebarea mea este, casa se poate împărți pe acțiuni? Mai este posibil sa recuperam firma?
Unul dintre frații mei este bolnav (nu vede și are întârziere mintala din nastere), el are dreptul la banii aceia? Îi ia mama pentru el sau îngrijitorul legal?
Dacă mama mea are un apartament pe care îl împarte cu tata, după moartea tatălui, mama primește cealaltă parte sau se împarte la copii? Specific din nou ca mama nu ar fi de acord ca fata ei vitrega sa aibă drepturi la ea în casa. Aștept răspunsurile voastre, multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Toti copiii au drept egal la mostenire, dupa decesul tatalui si din masa succesorala fac parte toatee bunurile pe care le detine in proprietate tatal, inclusiv firma, daca este proprietatea lui in intregime sau asupra partii din firma pe care este proprietar, in caz ca sunt si alti asociati/actionari in firma.
In concurs cu copiii sotia supravietuitoare mosteneste cota de 1/4 din masa succesorala iar celelalte 3/4 parti se impart in mod egal la toti copiii.
Daca tatal are jumatate din casa in proprietate atunci numai aceasta intra in masa succesorala si se imparte in cotele aratate la mama ta si la toti copiii, indiferent ca sunt din prima sau a doua casatorie, asa ca si fata vitrega are drept de mostenire.

1 răspuns:
| UnAltUtilizatorTpu1 explică:

Scuzați pentru repetițiile inutile, eram pe telefon și s-au scris din greșeală