| Lola05 a întrebat:

Bună seara!
Am niște dileme legate de locul meu de muncă...
Lucrez ca recepționeră într-un hotel de 4 stele din localitate, program în 3 ture de 8 ore și la nevoie 2 ture de 12 ore. Salariul de încadrare (net) e 1000 de lei + sporuri. Aceste "sporuri" de fapt reprezintă doar sporul de noapte, de 25%, adică 8 lei în plus pe nopțile lucrate. În rest, dacă lucrăm în weekend sau de zilele naționale libere (Crăciun, Revelion, 1 Decembrie, Rusalii etc) nu primim niciun fel de spor în plus, ni se dă doar echivalentul acelei zile în liber, atunci când se poate și doar dacă ne-am făcut numărul minim de ore pe luna respectivă. Nici orele suplimentare nu se plătesc, ci la fel, primim echivalentul în liber atunci când se poate.
Apoi, înainte de managerul actual se primeau bonuri de masă + o masă asigurată în timpul turei. Acum se primește doar o masă în timpul turei de lucru. Bonurile de masă sunt livrate lunar unității noastre, sunt ștampilate (nu de alta dar chiar noi le ștampilăm), apoi predate la contabilitate și nimeni nu știe ce se întâmplă cu ele de acolo.
Inițial, când s-a schimbat managerul, personalul a fost întrebat dacă dorește bonurile sau o masă pe tura de lucru la hotel. Toți au ales bonurile, dar peste foarte puțin timp situația s-a schimbat obligat-forțat, fără alte consultări: nu s-au mai dat bonurile, ci o masă la locul de muncă.
Este legal ce se întâmplă? Nu de alta dar e ditamai hotelul de 4 stele și cumva ar trebui să fie mai serioasă treaba. Nu că voi prinde rădăcini lucrând acolo, dar chiar vreau și eu să știu ce reguli se încalcă și unde este abuz și unde nu.
Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod normal si legal ar trebui sa vi se acorde bonurile de masa, daca asa s-a stabilit. Daca nu se acorda puteti reclama la ITM sau chiar la politie ori Parchet, daca se fac afaceri cu aceste bonuri.
Cat priveste faptul ca se acorda zile libere, pentru zilele lucrate sambata ori in sarbatori aceasta se face in mod legal, conform Codului muncii. Doar daca nu se pot acorda zile libere trebuie sa vi se plateasca orele lucrate in sarbatori.
Orele suplimentare trebuie obligatoriu platite, conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART. 120. (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 121. (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 122. (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART. 123. (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază."
Daca nu se respecta Codul muncii atunci puteti reclama tot la ITM. De asemenea puteti actiona in judecata, pentru obtinerea platii.