Banuiesc ca ai vrut sa faci procedura succesorala si o parte din frati au renuntat la mostenire iar 2 nu au vrut sa renunte. In acest caz notarul te-a trimis in instanta.
Daca vrei sa se rezolve situatia va trebui sa faci procedura succesorala in instanta. In proces vei produce dovezi care a fost valoarea mostenirii la data decesului parintilor si cat ai cheltuit tu pentru constructia casei. Tot va trebui sa-i despagubesti tu pe cei 2 frati.
Ar fi bine sa vorbesti cu un avocat, prezentandu-i situatia exacta si toate actele pe care le ai si el te va putea lamuri in cunostinta de cauza.
P.S. Nu inteleg, ce procuri au facut cei 4 frati? Daca au renuntat la mostenirea aceasta se face printr-o declaratie de renuntare sau neacceptare a mostenirii, declaratie autentificata de un notar public.
Nu au ce sa iti faca? cred ca tu nu stii ce spui, nu stiu la ce notar ai fost, dar legea spune clar, nu conteaza ce ai facut si ce ai dres tu, deci toti fratii au parte acolo, daca cei 4 frati au semnat deja ca nau pretentii, aialnati ce nau semnat au parte cu tine, se va imparte la 3 totu acolo.
Poti sai dai in judecata ca tot tu o sa pierzi.Mai degraba mergi si vorbeste cu ei frumos,poate or sa renunte.
Nu conteaza absolut nimic,ca ai platit tu impozit si etc,n-are a face,nu ai avut acte, deci ai platit binevol, asa ai vrut tu, este ca si cum tu imi dai mie ceva bani sa platesc eu impozitu la casa mea, vii tu ca stai ca tu mi-ai dat banii n-are a face.
Daca te duci la tribunal aia te trimit la notar, chestia asta nu tine de tribunal.tribunalu nu poate forta oamenii sa renunte la proprietatea lor, pentru ca cei 2 au parte acolo conform legii, toti ati avut o parte din acea casa.
Renuntarea odata facuta nu mai poate interveni nimeni, odata ce renunti pui cruce, restul ramane celor care nu au renuntat.
Renuntarea nu se face in favoarea cuiva, pur si simplu se renunta la partea lor si atat.Ai grija sa nu cumva sa renuntati toti, in acest caz casa va reveni primariei acea renuntare nu mai poate fi stearsa sau eliminata cu nici un acord, a nimanui.
Iti zic pentru ca si eu nu intelegeam, am fost si am intrebat si dupa m-am lamurit cum sta treaba.
Unii de aici, in loc sa-ti dea un sfat bun, te critica si rad de tine.
Totusi au spus si adevaruri. Iti recomand:
1. Daca nu ai folosit procurile in instanta, nu le mai folosi. Spune-i notarului sa le scoata din dosar, altfel mostenirea se imparte la 3: tu si cei doi frati care nu ti-au dat procura.
2. In aceasta chestiune iti trebuie un avocat, ca nu este un proces usor.
3. Daca cei doi frati nu renunta la partea lor, iar cei cu procura vor sa-ti dea tie partea, trebuie sa accepte mostenirea si apoi sa-ti doneze sau vinde partea lor.
4. Tu trebuie sa ai acte cu cheltuielile facute, martori sau sa aduci evaluator.
5. Cu toate ca ai platit impozit si ai locuit acolo timp de 20 de ani, cand este vorba de mostenire nu te poti prevala de uzucapiune, deoarece mostenirea este imprescriptibila.
6. Avocatul poate sa vada daca poate sa evoce prevederea de neacceptare a mostenirii de cei doi frati.
7. Instanta va hotara - pentru fratii care nu renunta la mostenire - ce sulta li se cuvine si cat trebuie sa le platesti.
8. La judecata trebuie luata in considerare si suma pe care ati platit-o ca impozit (unii judecatori accepta, altii nu).
9. Este posibil ca fratii care vor mostenire sa invoce si valoarea mijloacelor mobile.
Numai din ce ti-am scris eu iti dai seama cat de complicat este.
sabin89 întreabă: