| denisbucuresti a întrebat:

Buna seara, am o intrebare va rog sa ma ajutati.
Bunica sotiei a trecut pe sotia in acte drept mostenitoare, iar mama mea a facut act de vanzare cumparare pe numele ei dar fara mine de fata. Nu inteleg cum se pot face actele astea fara mine? Exista posibilitatea? Si daca eu sunt din Bucuresti pot afla primul pe ce nume este de aici din Bucuresti, casa este in Focsani? Si daca exista posibilitate sa ma dezmosteneasca si mentionez ca sunt infiata!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru ca o persoana sa mosteneasca legal sau testamentar este necesar sa se faca procedura succesorala si notarul sa elibereze certificat de mostenitor, in baza caruia casa este inscrisa in CF pe numele mostenitorului si abia apoi acesta poate sa o vanda legal.
Asa fiind trebuie sa lamuresti aceste probleme. Tot spui ca bunica i-a dat sotiei tale casa, dar n-ai spus cu i-a dat-o. Daca a fost doar verbal aceasta nu reprezinta nimic, trebuia sa faca un testament.
Inca o data: duceti-va la un notar, cu actele ce le aveti, expuneti clar si corect situatia si acesta va poate sfatui in cunostinta de cauza.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca sotia este mostenitoare atunci bunurile mostenite sunt proprietate numai a ei, tu nu esti proprietar. Asa fiind poate vinde bunurile respective, bineinteles ca numai dupa decesul bunicii si numai dupa ce s-a facut procedura succesorala, tu nai nici o treaba.
P.S. Din intrebare nu rezulta clar ce ruda esti cu bunica sotiei, prima data ar rezulta ca esti sotul iar apoi ca esti fiul.

| denisbucuresti explică (pentru Ioandelasal):

Cred ca este clara intrebarea pe care am pus-o pentru sotia nu pentru mine ce treaba am eu am vorbit strict de Sotia mea care este mostenitoare si despre mama ei si bunica sotiei!

| Ioandelasal a răspuns (pentru denisbucuresti):

In acest caz sotia ta nu este mostenitoare dupa bunica ei, mama sotiei tale este mostenitoare legala. Sigur ca bunica poate lasa nepoatei mostenire prin testament dar nu poate incalca rezerva succesorala, care este jumatate din mostenirea legala.
De ex. daca mama sotiei ar fi singura mostenitoare legala are dreptul, ca rezerva succesorala, la jumatate din bunurile mamei sale (bunica sotiei) si sotia ta numai la cealalta jumatate, chiar daca bunica i-a lasat ei intreaga mostenire prin testament.
De altfel se poate face vanzarea numai dupa terminarea procedurii succesorale si numai conform certificatului de mostenitor.

Urmatoarea intrebare este, daca actele mama sotiei si a facut pe numele ei pe sotia mea mostenitorul poate sa o dezmostaneasca si sa treaca pe altcineva in acte?

Pana la deces bunica poate sa-si schimbe testamentul de cate ori vrea.

Bunica ei numai poate deja este in partea cealalta ideea era mama sotiei care si a trecut pe numele ei casa. Mama sotiei daca poate schimba? dar mostenitorul este sotia mea cum a putut face fara sotia actele sa treaca pe numele ei avea peste 18 ani cand a facut actele mama sotiei dar bunica nu este de multi ani!

| BlackBriliant a răspuns (pentru denisbucuresti):

Da o sa te dezmosteneasca si o sa ajungi in strada si o sa suflii in punga cu aurolac laughing))

Pentru ca o persoana sa mosteneasca legal sau testamentar este necesar sa se faca procedura succesorala si notarul sa elibereze certificat de mostenitor, in baza caruia casa este inscrisa in CF pe numele mostenitorului si abia apoi acesta poate sa o vanda legal.
Asa fiind trebuie sa lamuresti aceste probleme. Tot spui ca bunica i-a dat sotiei tale casa, dar n-ai spus cu i-a dat-o. Daca a fost doar verbal aceasta nu reprezinta nimic, trebuia sa faca un testament.
Inca o data: duceti-va la un notar, cu actele ce le aveti, expuneti clar si corect situatia si acesta va poate sfatui in cunostinta de cauza.