| leogeorgiana a întrebat:

Buna seara.Am o nelamurire cu privire la dreptul international privat in privinta calificarii.Nu am inteles prea bine ordinea in care acestea intervin. In carte scrie"Calificarea secundara intervine dupa ce s-a facut calificarea primara care determina legea competenta, fiind o problema de drept intern". Dar noi cum putem califica notiunile unei norme conflictuale daca nu stim calificarea din dreptul internstraight face. Dati-mi va rog niste explicatii si un exemplu daca se poate.Va multumesc

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Calificarea primara determina statul a carei lege este aplicabila iar cea secundara determina norma de drept din legislatia interna a statului respectiv care se aplica. De exemplu, daca intr-un litigiu cu privire la calitatea unor marfuri exportate, in contract se specifica aplicabilitatea legii din statul vanzatorului (calificarea primara) atunci aceasta este aplicabila. Urmeaza a stabili care anume lege din statul vanzatorului se aplica (calificarea secundara) si aceasta poate fi codul civil, o lege privind calitatea produselor ori alt act normativ incident in materie de calitate. Sigur ca trebuie sa cunosti dreptul intern din tara respectiva, fie ca este tara ta ori alta tara. Numai bine!
P.S. Esti cumva studenta la drept?

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Jurist, peste 64 ani si practic de peste 35 ani.
Nu trebuie sa inveti mecanic ci sa gandesti si sa intelegi, mai ales principiile, care raman neschimbate. Legile se schimba des si masiv, n-are nici un rost sa incerci invatare pe de rost. Un profesor batran spunea ca jurist bun nu este acela care stie norme pe de rost ci este acela care stie sa caute si unde sa caute. Sigur ca normele cu care lucrezi frecvent ajungi sa le tii minte. Succes la invatatura!