| Alexandra1323 a întrebat:

Am si eu nevoie de ajuor! Va rog frumos! Sun casatorita legal cu sotul meu de 20 de ani! EL este stabilit in Olanda de 10 ani. Ne putând sa dau de el pentru a baga divort.Eu momentan sunt stabilita in Italia unde am cunoscut pe cineva si am un baietel de 3 luni. Am nascut in Italia si el a recunoscut copilul. Eu fiind casatrita legal si purtând numele sotului. As dori sa vin in tara pentru a face certificatul de nastere al copilului. Actualul concubin ne putând sa revina in tara din cauza serviciului. Cum trebuie sa procedez si de ce anume am nevoie pentru a face certificatul copilului si sa nu-mi treaca automat numele sotului e certificatul de nastere? Multumesc anticipat!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod legal sotul este tatal copilului, dar poti introduce o actiune in tagada paternitatii, conform Codului civil, citez:
"ART. 414.Prezumţia de paternitate
  (1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
  (2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului."
"ART. 431. Tăgada paternităţii de către mamă
  (1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de către mamă în termen de 3 ani de la data naşterii copilului.
  (2) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) şi art. 430 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător."
Dupa obtinerea hotararii de tagada a paternitatii tatal biologic poate recunoaste copilul si sa fie inscris in certificatul de nastere al acestuia.
Dupa revenirea in Romania este bine sa consulti si sa angajezi un avocat, pentru a te asista/reprezenta in proces.

| doctorandus a răspuns:

Certificatul de nastere se emite in conditiile legii. Pentru recunoasterea copilului trebuie sa faca proces de paternitate (cu tagada paternitatii pentru sotul actual).

| tickey a răspuns:

Eu te sfatuiesc sa te duci la ambasada sau la consulat si sa intrebi acolo. Poti divorta de el usor. Se numeste divort in lipsa sau ceva de genu...E pe motivul ca sia parasit copilul. Cel mai bine e sa vorbesti la ambasada sau cu un avocat.