| вσмвση3ℓ a întrebat:

Buna seara! Am si eu o intrebare pentru cunoscatori: exista posibilitatea de a-ti da demisia fara a sta in perioada de preaviz? In cazul in care angajatorul nu doreste sa iti semneze demisia, ce este de facut? Se poate ajunge in instanta sau te concediaza?

6 răspunsuri:
| paul123paul123 a răspuns:

Daca ai afacere ai cheltuieli, ex. chirie birou, salarii angajati, costuri intretinere, daca ar pleaca angajatul foarte repede nu ai timp sa angajezi pe altcineva si nu mai poti face bani sa platesti cheltuielile afacerii si ai putea da faliment. De asta ca sa nu isi faca doar interesul angajatul trebuie daca locul de munca a fost corect si pleaca sa stea perioada in care patronul gaseste alt angajat sa poata continua corect munca.

Bula
| Bula a răspuns:

Perioada de preaviz este pentru a avea timp gasirii unui inlocuitor, sa nu fie afectat fluxul de productie.
Daca nu respecti preavizul, atunci incalci legea si contractul se va incheia disciplinar, eventual si prin solicitare de daune interese (pentru firma).

| haileewatson a răspuns:

Daca contractul tau de munca prevede ca trebuie sa stai in preaviz, atunci trebuie sa stai. Exista situatii in care poti cade de comun acord cu angajatorul sa stai mai putine zile, dar atunci contractul se desface " cu acordul partilor", nu prin demisie.

La ce te referi prin "nu doreste sa semneze demisia"? Demisia nu trebuie acceptata de angajator. Ea intra in vigoare din momentul in care duci notificarea scrisa (hartia in care spui ca-ti dai demisia) la angajator sau persoana de la HR.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART.81.Demisia
  (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
  (2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
  (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
  (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
  (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
  (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
  (7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
  (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
Daca angajatorul solicita sa respecti perioada de preaviz si tu n-o faci atunci iti poate desface disciplinar contractul individual de munca, pe motiv de absente nemotivate.

| Violleta2022 a răspuns:

Nu exista, fiindca legal ai obligatia sa dai preaviz sis a stai acolo 2-4 saptamani, sau cat este stipulat in contract.

Nu are importanta daca angajatorul iti semneaza sau nu demisia, odata ce tu ai inregistrat-o si muncesti acolo toata perioada preavizului, pana la ultima zi, ca sa nu risti sa ti se desfaca contractul de munca disciplinar.

Răspuns utilizator avertizat