In principiu oricine poate da in judecata pe oricine, dar asta nu inseamna ca va si castiga.
1) Daca bunicii sunt inca in viata, atunci casa le apartine lor, nu tatalui tau. Deci numai bunicii ar avea dreptul sa le interzica surorilor sa intre in casa. Sau ma rog, daca locuiti acolo cu forme legale (contract de inchiriere a casei, contract de comodat, etc) atunci puteti si voi.
2) Faptul ca bagat 40.000 de euro in casa trebuie demonstrat. Are acte care sa ateste ca a investit suma aia? Contracte pentru lucrari, facturi pentru materiale, etc? Daca nu are, atunci va fi foarte greu de dovedit ceva.
3) Chiar daca poate demonstra ca a bagat 40 000 de euro in casa, tot nu devine automat casa lui. In cazul in care bunicii mor fara sa o treaca pe numele lui sau fara sa faca un testament clar, surorile au in continuare dreptul la o parte din casa.
Intre cine si cine au aparut certurile? Inteleg ca bunicii traiesc. Si ca voi traiti in aceeasi casa cu bunicii. Corect?
Ar fi bine ca tata sa aiba toate facturile, chitantele, orice act prin care sa dovedeasca investitia facuta in casa.
Si daca nu se face un act prin care parintii tai sa devina proprietari pe casa, da, toti trei au dreptul la mostenire. De aia spuneam de chitante, pentru ca tatal va putea cere despagubiri de la surori daca se imparte totul.
Evident ca ii poate da in judecata, dar pe bunici, pentru cheltuielile ce au fost bagate in casa, intrucat patrimoniul lor a sporit
ba chiar mai mult, la moartea bunicilor, tatal tau va putea ataca in instanta actul prin care s-a facut instrainarea catre celelalte 2 surori pentru ca nu a fost respectata rezerva succesorala.
"...tatal tau va putea ataca in instanta actul prin care s-a facut instrainarea catre celelalte 2 surori pentru ca nu a fost respectata rezerva succesorala."
Depinde de felul in care s-a facut instrainarea. Daca le-a vandut/donat, nu se pune problema de rezerva succesorala. Aia e legata strict de succesiune in cazul unui eventual testament.
Oricum, cat de tampit sa fii sa investesti 40.000 euro intr-un imobil care nu e al tau, sau macar nu ai certitudinea ca va deveni al tau...
Daca le-a donat cum sa nu se puna problema?
si daca le-a vandut trebuie ca pretul sa fi fost unul serios, suma sa se fi platit etc
"Daca le-a donat cum sa nu se puna problema?"
Pur si simplu. Rezerva succesorala nu intra in actiune decat dupa moartea detinatorului.
"...si daca le-a vandut trebuie ca pretul sa fi fost unul serios, suma sa se fi platit etc"
Depinde cans s-a facut vanzarea, ca daca e pe vremea cand se putea achita numerar orice suma, nu poti dovedi niciodata ca nu s-a platit, atata vreme cat vanzatorul a declarat ca a primit banii. Si chiar si dupa aia, daca i-a facut transfer bancar, puteau retrage banii si sa ii inapoieze. Nici asta nu poti demonstra.
Pai am zis si eu ca la moartea lui, nu se vede? Mai ales ca una dintre intrebari este legata de impartirea la 3.
Las-o asa...
Nu mai imi comenta raspunsurile pa
Nu comentez decat cand bati campii. Si nici atunci mereu.
Lasa ca de acum n-o sa mai poti