anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna seara,
As avea o intrebare in legatura cu vaccinul DT. Acum o saptamana in clasa a 9 a copiilor li s-a dat un bilet in care parintii trebuie sa isi dea acordul sau NU cu privire la vaccinul DT. Din moment ce puteam fi de acord sau nu in legatura cu vaccinul se subintelege ca acesta nu este obligatoriu.
Totusi, fetei mele i s-a spus ca va primi de la cabinetul medical un bilet cu termen o luna, in care trebuie sa i se faca vaccinul in alta parte din moment ce in scoala nu am fost de acord sa il faca. Va intreb, daca refuz administrarea vaccinului (in scoala, in alte locuri ) au vreun drept sa ma oblige sa il faca?
Multumesc frumos.

15 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

In principiu, nu te pot obliga, dar vor declansa o ancheta sociala si probabil vei pierde tutela copilului, fiindca in mod evident nu ai in vedere binele ei (sau nu i-l poti asigura). In Romania inca se mai moare de tetanos, iar refuzarea profilaxiei pentru un minor (tinand cont ca boala este mortala si incurabila) ii pune acestuia grav viata in pericol. Prin urmare, daca ai discernamantul suficient si dorinta de a-i oferi o viata normala fetei tale, vei accepta cu bucurie vaccinarea. daca nu poti afce asta, poate ei i-ar fi bine intr-o alta familie sau chiar in tutela statului (e greu in orfelinat si eu nu cred ca este realmente o optiune buna, dar este mai buna decat lipsa vaccinarii, desigur). Eu te sfatuiesc sa discuti cu medicul tau de familie care sa iti explice pe intelesul tau de ce acest vaccin este necesar si cum iti ajuta el fiica si atunci, dupa ce vei intelege, vei trata mai serios problema asta. Simplu fapt ca fiica ta este minora nu iti dreptul de viata si moarte asupa ei (chiar daca tu ai facut-o, nu poti tot tu sa o omori, indiferent de motivul invocat)

| KodrutZ a răspuns (pentru Brigaela):

Daaaa? Iar mie de ce mi se refuza dreptul de a mi se pune la dispozitie un vaccin ROMANESC cind Romania a fost timp de decenii in avangarda tarilor producatoare de vaccinuri? Daca cer sa mi se puna la dispozitie niste studii independente asupra efectelor secundare a vaccinurilor de import care se fac in locul celor autohtone de ce nu se poate? De ce mi se baga pe git toxine de import care imi pot nenoroci copilul? Daca ei vor declansa o ancheta sociala in cazul mentionat de tine, eu ce ar trebui sa declansez?

| anonim_4396 explică (pentru KodrutZ):

De acord. Plus ca am gasit un articol foarte interesant pe internet, in care sunt prezentate legile, articolele in vederea refuzarii vaccinului asupra copilului de catre parinte/tutore. Nu este obligatorie vaccinarea, in special in cazul in care eu am fost pusa sa aleg daca doresc sau nu.

| KodrutZ a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai e buba ca poti refuza dar poate fi refuzata si primirea copilului la gradinita/scoala din cauza asta. Asa ca legal poti refuza, dar pe de alta parte esti fortat sa o faci. Si din pacate nu poti scoli copilul singur(a) acasa si sa il trimiti sa dea direct BAC-ul sau examenul ala de capacitate. Cind vad ce imbecilitate e in invatamint, tare imi vine sa o tin pe asta mica acasa sa o scolesc eu (are 2 ani, inca avem timp sa falimenteze imbecilii astia si invatamintul de tot, ca de umplut cu incompetenti si preoti debili au reusit deja).

Fata e deja la liceu. Atata timp cat mai mult de jumatate din clasa este vaccinata, astia ''bolnavii'', nevaccinatii, nu reprezinta un pericol pentru cei ''sanatosi'', vaccinati. Corect?

Ba da, reprezinta, ca sint mai greu de zombificat. La fel cum eu reprezint o ciudatenie pentru ca ma uit in supermarket dupa produse romanesti care stiu ca sint romanesti (nu de-alde Poiana care au pastrat brandul si au externalizat productia si multi inca o cumpara ca idiotii fara sa aiba habar ca dau bani pentru a intretine niste locuri de munca din ALTE tari) si nu dupa promotii si ca nu am TV in casa. A, da, si ca nu pun botul la povesti gen democratie, Ceausescu mort la lovitura de stat din 1989 sau "UE ne vrea binele" dar astea sint alte subiecte deja. big grin

Haha laughing

Buba e ca la noi inca se merge mult prea mult pe chestia cu "valul". La bac par example, toti veneau la proba de laborator la info (ca asta e profilul) in costum, cu citamai morcovul in dos, cu tona de fitzuici si alte prostii. Eu am refuzat sa cotizez la fondul de protocol, m-am prezentat in blugi si tricou cu Metallica si avind la mine Heavy Metal Magazine in loc de biblii, manuale si alte prostii. Guess what? Am fost singurul care a luat 10. Cu felicitari personale de la comisie. Si mai funny a fost la engleza la oral, ca am descoperit in drum spre liceu ca imi bagase bunica-mea o iconitza nu stiu ce in buzunar. De-aia din carton cu stampila de sfintit si nu stiu ce rugaciune in ea, foldable, gen buletin asa. Am facut-o ferfenita si a aterizat la primul cos de gunoi. Zece cu felicitari personale din partea sefului comisiei. Buba e ca astia mai de-alde mine nu ajung in functii din care pot trage pirghii decit foarte rar, si atunci sint zburati cu prima ocazie, mai mult sau mai putin legal. Sistemul are nevoie de sclavi. Obedienti, bolnavi cronic, lipsiti de initiativa si spirit civic. Vaccinurile contin o gramada de ingrediente-minune care ajuta in acest sens, par example aluminiu (Alzheimer).

| Brigaela a răspuns (pentru KodrutZ):

Fiindca acel vaccin nu exista, din pacate. Exista studii privind efectele vaccinurilor, le poti consulta la biblioteca oricarei facultati de medicina, nu stiu cum ar putea sa ti se puna altfel la dispozitie. Nu este vorba despre toxine de import, asta face parte doar dintr-o obsesie a conspiratiei. Nu iti vei nenoroci copilul vaccinandu-l, dar nevaccinandu-l da. Tu ar trebui sa-ti exerciti datoria de cetatean, sa discuti cu deputatul tau, sa faci o campanie de strangere de semnaturi pentru a initia/modifica o lege, sa urmaresti pe siteul ministerului sanatatii propunerile elgislative si sa le amendezi (functioneaza perfect, eu am reusit sa amendez vreo 3 legi astfel si au trecut de parlament cu modificarile propuse de mine), sa te alaturi protestelor angajatilor de la Institutul Cantacuzino privind desfiintarea, sa adresezi interpelari ministrilor de resort, etc. toate astea functioneaza si sunt utilizate de cetatenii care sunt cu adevarat interesati. Tu de ce nu le folosesti? Iti inteleg indignarea, este indreptatita, dar ea te obliga sa faci ceva. Si nu sa pui in pericol niste copii nevinovati renuntand vaccinarea si expunandu-i la imbolnaviri grave doar fiindca noi, cetatenii nu luam masurile care ne sunt la indemana si care si-au dovedit eficienta si lipsa de pericole.

| KodrutZ a răspuns (pentru Brigaela):

Am incercat sa folosesc chestii care teoretic sint mai la indemina, gen OPC si presa si nu au functionat. Ce zici tu suna foarte frumos, doar ca initiative legislative... tot de dobitocii din parlament trebuie' sa treaca. Modificari minore la proiecte existente, posibil, bine de stiut.

| alessia5158 a răspuns:

Vaccinarea DT(impotriva difteriei si tetanosului) face parte din vaccinarile obligatorii--- de fapt, este un rapel pentru a-i intari si pentru a-i prelungi imunitatea data de vaccinarea initiala(primovaccinarea DiTePer)

Poti refuza vaccinarea in scoala daca suspicionezi vreun risc pentru copil ( de exemplu, nu cunosti producatorul acestui vaccin sau copilul este alergic la vreuna din componentele vaccinului sau copilul are o boala febrila etc.).
Avand motive pentru a refuza vaccinarea efectuata in scoala, va trebui sa rezolvi problema vaccinarii impreuna cu medicul de familie.

| KodrutZ a răspuns (pentru alessia5158):

Pai si ce faci daca nici medicul de familie nu iti da niste alternative viabile?

| alessia5158 a răspuns (pentru KodrutZ):

Iti da, cu conditia sa fie unul care-si stie bine meseria!

| KodrutZ a răspuns (pentru alessia5158):

Degeaba isi stie merseria daca alternativele NU MAI EXISTA!

| Wehrmacht a răspuns:

Nu te poate obliga.Si nu au voie sa nu o accepte la scoala fara vaccin.Nici macar nu este o chestie sigura faptul ca ar fi bolnava. Poate sa nu fie.Deci este o idiotenie sa spui "nu te primesc ca poate esti bolnava".
Poti sa refuzi.Nu este "accepti sau refuzi acceptand".Le spui ca iti este teama sa nu existe reactii adverse la acest vaccin. Daca o baga pe aia cu "nu au existat" "este vaccin si nu poate face rau" sau si mai si "nu o sa se intample nimic" ameninta-i ca ii dai in judecata.

Au venit 2 persoane si la mine in liceu cu vaccinul anti-tetanos.Am refuzat si eu si parintii.De obicei sunt atent cu umblu cu diferite chestii si reactionez serios si la cea mai mica arsura sau taietura. Daca mi se intampla ceva o sa fac vaccinul imediat, dar daca imi este bine de ce sa ma manance undeva si sa accept o substanta la care habar n-am cum o sa reactionez?

"Art. 376 – (1) Cu exceptia cazurilor de forta majora, de urgenta ori cand pacientul sau reprezentantii legali ori numiti ai acestuia sunt in imposibilitate de a-si exprima vointa sau consimtamantul, medicul actioneaza respectand vointa pacientului si dreptul acestuia de a refuza ori de a opri o interventie medicala."

"Art. 23. – (1) Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile."

Am zis. Poate sa aiba reactii nedorite.Nu au voie sa iti incalce dreptul de a lua decizia "nu vreau vaccinul deoarece poate avea efecte negative".

Art. 31 – (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.

Asta deoarece sunt sigur ca medicii care fac vaccinul or sa scoata numa' tampenii pe gura incercand sa te convinga cat de bun este acel vaccin.Si daca te minte in legatura cu legea este destul de grav.

(2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal."

Si inca ceva:

Oamenii nu sunt "pe aceeasi frecventa". Daca cuiva i se pare foarte buna x chestie si crede ca este este o necesitate s-ar putea sa scoata cuvantul "obligatoriu" fara sa se gandeasca la ce zice.