Terenul trebuie sa fie intabulat in Cartea Funciara pe numele proprietarului. Sa-ti arate un extras CF de informare, l-a primit cand l-a intabulat.
In mod normal se poate face orice casa, dar te poti interesa la primarie, fiecare unitate administrativ-teritoriala are un regulament de urbanism propriu.
Multumesc din suflet pentru raspus o seara buna iti doresc
In 400 mp nu ai nici o problema in a incadra o casa cu mansarda. O casa familiala normala nu necesita mai mult de 100 mp amprenta la sol, ceea ce ar insemna 25% din suprafata, mult sub limita maxima impusa de cele mai exigente reglementari.
1.Titlu de proprietate daca terenul a fost dobandit conf. L. 18/'91 sau contract de vanzare-cumparare autentic sau Hot. judecatoreasca sau certificat de mostenitor. Unul din aceste acte si Certificatul de Urbanism (emis de primarie) daca terenul este in intravilan si daca este construibil (zona rezidentiala in PUG, regimul de inaltime P, P+1, P+2, etc.). Din Cerificatul de urbanism rezulta si cine este proprietarul, de asemenea, procentul de ocupare al terenului, POT si coieficientul de utilizare a terenului, CUT. O alta conditie pentru construire este ca deschiderea la strada sa nu fie mai mica de 12, 5 ml. conditie impusa de L.50/'91. Inchei un antecontract cu proprietarul ( la notariat sau la un avocat) daca acesta nu are inca intabulat terenul. Daca-l are intabulat faci direct vanzarea.
Multumesc dar as mai avea o intrebare daca nu deranjez. daca ma inteleg cu el la bani unde ar trebuie sa ma duc sa fac actele? la notar la avocat ai idee cat ar costa sa fac actele?
Sunt doua cai pentru incheierea actelor.
1. Contractul de vanzare-cumparare trebuie sa aiba forma autentica, deci se incheie la notar. Costurile implica: onorariul notarului si taxele care sunt percepute in functie de valoarea terenului declarata. Daca valoarea terenului declarata este mai mica decat valoarea rezultata din grila notarului (este o grila de preturi pe fiecare judet sau pe municipiul Bucuresti, pe ranguri de localitate), notarul va determina pretul din grila. Daca valoarea este mai mare, atunci va accepta acea valoare.
2. A doua cale este sa inchei cu proprietarul o chitanta de mana (are valoare de antecontract) in care sa stipulezi pretul si un termen - sa zicem de 3 luni - in care vanzatorul se obliga ca in acest termen sa mearga la notar si sa incheie actul in forma autentica. Vanzatorul nu se prezinta si dupa 3 luni il dai in judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare cumparare autentic. Costuri: onorariul avocatului si taxa de timbru care este stabilita prin procent aplicat la valoarea terenului, luata tot din grila notarilor publici.
Daca-mi spui localitatea si judetul iti pot trimite valoarea taxei de timbru.
O zi buna
Iti multumesc pentru raspuns loc.valea lupului jud. Iasi
FreddieM întreabă: