anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună seara! Ce se poate face daca am primit o amendă pentru circulația pe drumurile publice cu un autovehicul cu întârziere direct cu majorarea amenzii? Posta am verificat-o zilnic de aproape 5 luni si acum de abia a ajuns direct cu majorarea amenzii, adica s-a dublat…
Pot depune contestație in acest sens? Ma aflu in termenul de 15 zile. Acum 2 zile am primit-o in posta.
Mulțumesc

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Am fost jurist, cu cca 40 de ani de activitate.
Va fi cuvantul tau impotriva cuvantului postasului, de aceea am spus ca nu poti dovedi ca n-ai primit p.-v.c.

24 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate face plangere contraventionala in termen de maximum 15 zile de la primirea procesului-verbal de contraventie.
Nu se majoreaza amenda daca nu ai platit in acest termen, doar ca nu beneficiezi de reducerea la jumatate a minimului amenzii.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ideea este ca nu stiam de amenda, nu eram eu la volan (proprietarul masinii), masina nu a fost oprită, prin camerele video a aplicat amenda. Procesul verbal nu a fost trimis acasa la adresa, insa dupa 5 luni am primit somatie de la anaf prin care am aflat si de amenda.

| Ioandelasal a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Si de ce n-ai spus asta de la inceput?
In acest caz trebuiau sa te cheme la politia rutiera sa spui cine a condus si apoi sa trimita procesul-verbal de contraventie persoanei care a condus.
Daca poti dovedi ca nu tu ai condus poti face plangere contraventionala la judecatorie, asa cum ti-am spus in prmul raspuns, daca n-ai depasit 15 zile de la primirea p.-v.c.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu pot dovedi acest lucru. Insa ma pot intelege cu persoana respectivă cu banii. Nici el nu a cunoscut ca astepta o amenda, verificarile in urma camerelor de supraveghere au constatat contraventia. Iar eu afland de amenda in somatia dupa 5 luni de la fapt, nu pot sa inteleg un lucru. De la posta au zis ca au trimis acasa, ca au lasat procesul verbal in cutia postala, insa daca eu verificand de cateva ori pe saptamana cutia, nu am gasit nimic. Si cica au dovada ca au lasat-o, cum pot contesta asta acum? Daca eu nu am gasit nimic in cutia postala…?

| Ioandelasal a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Nu poti dovedi ci nimic, cu exceptia cazului ca postasul ar recunoaste ca nu ti-a lasat p.-v.c. in cutia postala si nu cred ca este cazul.
Asa fiind plateste amenda si solicita celui care a condus masina sa-ti restituie suma platita, el este singurul vinovat.
Daca nu-ti restituie suma poti sa-l dai in judecata, pe cale civila, la judecatorie.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Puteti sa imi spuneti in ce calitate imi transmiteti aceste informații? Pentru ca pare ca dvs spuneti ferm ca nu se poate. Ca sa stiu sigur daca totusi sa depun contestatie pentru ca nu am primit procesul verbal ci am aflat direct din somatie si titlu executoriu de amenda.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am inteles. Vă mulțumesc frumos! Aveti tot respectul meu pentru anii de activitate in acest domeniu. Deci practic, mai bine platesc amenda si nu mai depun nici o contestație ca in acest sens nu se poate face nimic. Dar nu inteleg un lucru, daca pe viitor se intampla la fel sa nu mi trimita procesul verbal, si sa ma trezesc ca si acum cu somatie si titlu executoriu si sa aflu de amenda? Nu ramane decat sa o platesc si atat? De ce se intampla asta? Și de ce nu se poate dovedi cu absolut nimic? Mulțumesc!

| Ioandelasal a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Nu mai imprumuta masina altcuiva, mai ales unuia predispus sa comita contraventii si n-o sa mai patesti nimic.

| eliancodrut a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Cere celor de la posta să-ti arate dovada ca au lasat procesul verbal in cutie. Trebuie sa stii ca un proces verbal se inmaneaza destinatarului, iar daca nu este gasit, se afiseaza sau se pune la cutia postala, intocmindu-se un proces verbal semnat si de cel putin un martor.
Tu fa contestatie, ca nu te costa nimic, conform art.36 din OG 2/2001, impotriva deciziei sau a actului de plata, pe motiv ca nu ai primit procesul verbal. Daca procesul verbal a fost pus la cutia postala cine putea sa-l ia in afara de tine sau cineva din familie?
Nu, faptul ca ai primit Decizia de la sectia financiara nu tine loc de procesul verbal. Daca nu ai primit procesul verbal, amenda este nula. In decizie este amenda, dar in procesul verbal este trecuta contraventia pentru care ai fost sanctionat cu amenda, contraventie pe care puteai sa o contesti daca aveai procesul verbal.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru eliancodrut):

Pai nu pot solicita instanței să facă verificarea aceasta la posta, ceva mai detaliat? Aceștia pana vor trimite trece si termenul acesta de 10 zile cat mai am din 15 după primirea somației respective și a titlului executoriu. Am solicitat un raspuns și doar au zis că ei au dovada ca l-au lasat, pai unde domne daca eu de 3 ori aproximativ verific cutia poștală si am si martori care ies zilnic și mi-ar fi spus că este ceva afișat pe cutie, stiu ca sunt doua modalități de comunicare a pvcc si a doua modalitate este afișarea pe cutia poștală sau usa sediului/ domiciliul personal, depinde.
Poti sa ma ajuti si cu alte articole pe care le-aș putea invoca in contestatie pentru asa ceva? Se poate solicita oare verificarea activității poștașului sau de la poșta respectivă sa vada instanta daca au mai avut astfel de incidente? Ideea este că am nevoie de articol exact ca să pot solicita, ma gandesc… Fiind vorba de firma in cazul meu, nu exista si alte modalități de comunicare? Mai am o singura întrebare. Se poate solicita oare si verificarea dovezilor pe baza cărora s-a constatat contravenția…? Mi-e greu să cred ca vehicul de cărat marfa ce aparține firmei, a ajuns in alt oras brusc intr-o zi fara permisiunea mea. banuiesc un angajat dar urmeaza sa rezolv separat si asta. Practic e amenda pe baza nevalabilitatea rovinietei…. Mulțumesc frumos!

| Ioandelasal a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Am fost jurist, cu cca 40 de ani de activitate.
Va fi cuvantul tau impotriva cuvantului postasului, de aceea am spus ca nu poti dovedi ca n-ai primit p.-v.c.

| eliancodrut a răspuns:

Daca nu ai primit procesul verbal, fa plangere la judecatorie. Procesul verbal trebuia sa ajunga la tine in maxim 60 de zile de la data intocmirii. Daca primesti procesul verbal de contraventie si sunt depasite cele 60 de zile ceri anularea lui. Daca procesul verbal se încadreaza in cele 60 de zile, contesti faptul ca nu erai tu la volan, dar atunci trebuie sa indici persoana respectiva.
Tu contesta Decizia venita de la sectia financiara, ca nu poti sa contesti amenda, ca nu ai primit procesul verbal de contraventie. In acea contestatie te referi doar ca nu ai primit procesul verbal de contraventie. Ulterior, daca primesti proces verbal valabil contesti procesul verbal ca nu ai fost tu la volan, deoarece politia era obligata sa te intrebe in scris cine era la volan in acea situatie.
Cel care era la volan, in ultima instanta, poate plati jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile, deoarece termenul se calculeaza de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru eliancodrut):

Mulțumesc pentru răspuns! Dacă vreau doar să beneficiez de acea reducere de 50% si ma inteleg eu cu persoana respectivă care a condus, pentru că eu nu am stiut ca a luat masina, nu m-a informat si nu am avut de unde sa stiu ca astept o amenda si sa incerc sa contactez mai devreme, eu prin somatie am aflat ca am amenda si deja ca nu mai pot beneficia de reducerea respectiva. Insa cei de la posta au zis ca au dovada ca au trimis PVCC in termenul respectiv, dar cum se face ca eu nu am gasit nimic in posta? Ce pot face in acest sens legat de posta? Mai pot depune contestatie acum dupa ce am primit somatia si am aflat de amenda, cand eu verific cutia postala mereu si nu am gasit nici o corespondenta in acest sens.

| eliancodrut a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Să le luăm pe rând.
1. Principala ta problemă este să introduci contestație în instanță pentru ca să te încadrezi în cele 15 zile.
2. La contestație adaugi somația în original. Pentru tine fă o copie. La fel dacă ai primit procesul verbal sau alt document odată cu somația.
3. Tu contești somația pe motiv că nu ai primit procesul verbal.
4. Proba că ți s-a transmis procesul verbal în mod legal trebuie să o facă cei care ți l-au trimis, nu poșta. Proba se face pe baza procesului verbal care trebuia întocmit la afișare sau punerea în cutie, semnat de cel puțin un martor. Anexa la procesul verbal unde se consemnează primirea cu procesul verbal de afisare se înapoiază expeditorului. Pe anexa procesul verbal de sancțiune trebuie specificat că a fost afișat sau pus la cutia postală.
5. Dacă amenda nu este emisă și comunicată în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei, aceasta se prescrie. ORDONANȚĂ nr. 15 din 24 ianuarie 2002 art.9, alin.(10). Comunicat înseamnă fi primit procesul verbal.
6. Poți să ceri depunerea probei la dosar în instanță că autovehiculul tău a fost în acea localitate. Știu că probele radar nu mai pot fi cerute, nu știu daca cele de rovinietă pot.

Sfaturi amănuțite ți le poate da doar un cunoscător care vede documentele pe care le ai.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru eliancodrut):

Mulțumesc frumos pentru informații! În contestatie catre instanta, sa inteleg că pot solicita proba referitor la autovehiculul meu ca a fost in acea localitate? Nu trebuie să depun o cerere catre agentul constatator, nu?
Iar verificarea activității poștașului in instanta, nu se poate solicita, caci nu am inteles( verificarea pentru a vedea daca au mai existat situații in acest sens). Practic daca nu se poate, atunci ce se poate solicita pe langa verificarea legalității procesului verbal? Pot menționa ca poate verifica si istoricul amenzilor ce apartin de firma, pentru ca autovehiculul apartine firmei? Oare poti sa ma ajuti si cu alte texte de lege? As dori sa invoc mai multe articole, pentru a creste rata succesului…

| eliancodrut a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Nu trebuie sa te complici cu umplerea contestatiei cu probleme care nu intra in obiectul ei si care nu le face instanta.
Nu trebuie sa arati nici un articol. Trebuie sa contesti amenda, nu procesul verbal, deoarece nu-l ai. Sau il ai? Daca nu-l ai nu poti sa-l contesti. Tu contesta somatia de plata pe motiv ca nu ai primit nici un proces verbal.
Activitatea postasului e verificata doar adiacent, deoarece trebuie sa existe la CNAIR dovada de transmitere a procesului verbal de contraventie. CNAIR-ul trebuie sa dovedeasca faptul ca ai luat la cunostinta de procesul verbal de contraventie. Fara acest lucru procesul de contraventie este nul, iar amenda se prescrie.
Poti sa spui in cerere ca tu contesti faptul ca autovehiculul tau a fost in acea localitate.
Instanta nu verifica nici un istoric al amenzilor firmei.
Daca ridici alte probleme, instanta ti le respinge ca nefondate.
Nu ai scris daca ai primit copie dupa procesul verbal odata cu somatia sau alt document.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru eliancodrut):

Am primit copie dupa procesul verbal, nu odata cu somatia, dupa ce am vazut somatia si am aflat ca am o amenda, am solicitat de la ei o copie dupa procesul verbal si am primit-o. Oare se incadreaza si prescriptia de 2 luni? Avand in vedere ca dupa 4 luni am primit direct somatia cu titlul executoriu? Pot deci sa solicit verificarea legalității modului de comunicare a procesului verbal, avand in vedere ca se face cu semnatura unui martor?

| eliancodrut a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Contesti atat somatia, cat si faptul ca nu ti-a fost adus la cunostinta procesul verbal. Ca tu ai luat la cunostinta pe data de..., adica dupa 4 luni (sau cat a trecut de la data intocmirii lui) pe alte cai, nu inseamna ca s-a respectat legea. Atentie: 60 de zile (nu 2 luni) se calculeaza de la data cand a fost intocmit procesul verbal. Atentie la termene:
1. Procesul verbal de contraventie se poate intocmi in termen de 4 luni de la data cand a fost constatata fapta.
2. Procesul verbal se comunica in termen de 60 de zile de la intocmirea lui. Aici ultima zi din cele 60 de zile se ia in calcul cand ai luat la cunostinta de procesul verbal.
Cine sunt acestia ei de la care ai solicitat copie dupa procesul verbal? Comunicarea procesului verbal trebuia sa o faca cei care au emis procesul verbal de contraventie, in original. Faptul ca tu ai facut rost de procesul verbal nu inseamna ca ti-a fost comunicat.
Cred ca ar trebui sa discuti cu actele in fata cu cineva care se pricepe, deoarece, daca nu vad documentele nu pot sa ma exprim.

| aNiMeLifEMAL2050 a răspuns (pentru eliancodrut):

Am discutat și ete vorba despre o contestație la executare. Am rezolvat cu redactarea momentan. Insa voiam sa intreb, in cazul sumei de 950 lei taxa de timbru este de 20, sau 40? Si cand merg la judecatorie, catre cine ar trebui sa ma adresez pentru a depune contestatie cu toate cele anexate ei si care sectie se incadreaza? Mulțumesc frumos.

| eliancodrut a răspuns (pentru aNiMeLifEMAL2050):

Daca amenda este peste 500 lei, taxa de timbru judiciar este de 40 de lei. La sfarsitul cerereii de chemare in judecata specifici ca ceri restituirea cheltuielilor de judecata compuse din...
Vezi ca este model de chemare in judecata.
Te adresezi judecatoriei de pe raza domiciliului tau. Cererea de chemare in judecata o depui la registratura judecatoriei. La judecatorie exista o singura sectie cu o singura registratura. Fa cererea in trei exemplare, doua le depui la judecatorie si pe una sa-ti puna stampila de primire si o pastrezi. Apoi o sa fi citat.

| Recedaniel4 a răspuns:

Daca nu platesti in 48 de orre se dubleaza amenda, daca intr-un an de zile nu platesti te da judecata

| suntserios a răspuns (pentru Recedaniel4):

Numai prostii scrii...

| eliancodrut a răspuns (pentru Recedaniel4):

Esti atat de prost! Nici o amenda nu se dubleaza daca nu este platita la timp. In al doilea rand referirea la 48 de ore era la plata a jumatate din amenda daca o plateai in acest termen. Asta pana la aparitia Legii nr. 203 din 20 iulie 2018, care la art. 16 prevede "posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ." Dar nu ma mira de asemenea prostii inserate, daca si unii "ziaristi" afirma unele enormitati ca "Şoferii nu mai pot plăti amenzile la jumătate", deși Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 nu se referă la amenzile de circulatie.

| Recedaniel4 a răspuns:

Poti pune constestati de la daca primit amenda apoi nu mai poti constestaie, trebuie sa dai judecata

| suntserios a răspuns (pentru Recedaniel4):

Serios, tu la halul in care scrii intelegi ceva?