| Alameh a întrebat:

Buna seara, cineva a trimis o suma mare de bani pe cardul meu pentru un anumit scop dar mai departe a spus ca scopul a fost altul, atât eu cât și persoana respectiva nu avem dovezi unul împotriva altuia decât faptul ca la el in extrasul de cont se vede faptul ca mi-a trimis mie banii. Unul dintre parintele persoanei respective îmi spune ca își dorește sa meargă la poliție (copilul nu este major).
Ce fel de griji ar trebui sa îmi fac?

19 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti fi cercetat penal si apoi trimis in judecata pentru infractiunea de inselaciune daca nu ai dat nimic celui in cauza sau nu restitui banii primiti.

| Alameh explică (pentru Ioandelasal):

Eu ma întâlneam cu persoana respectiva și ii dădeam banii in mâna, lucru pe care acesta îl neagă. El spunându-mi ca are niște probleme cu cardul și nu ii poate scoate de pe card
Cardul meu nu este la o banca fizica ci la una virtuală
Eu nu mai pot demonstra acest lucru, și nici el nu poate demonstra faptul ca nu este adevărat

| mi25 a răspuns (pentru Alameh):

Problema este incurcata pentru tine.
In primul rand: trebuie sa rezolvi problema cu cel care ti-a trimis banii. Adica sa recunoasca faptul ca i-ai returnat banii - indiferent sub ce forma: cash, servicii facute, obiecte cumparate etc. In caz contrar el poate sa iti ceara banii in instanta, Spun asta, deoarece nu stiu pentru ce ti-a trimis banii, adica in ce mod motiveaza el.
In al doilea rand depinde de marimea sumei.
In al treilea rand depinde de unde are banii cel ce ti i-a trimis.
In al patrulea rand: tu esti major?
In al cincilea rand poti fi cercetat pentru partas la o fapta savarsita de cel car ti-a trimis banii: adica pentru un mod fraudulos de a obtine banii.
Si mai sunt si altele.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Alameh):

Da, dar el poate demonstra ca ti-a dat bani, chiar tu ai spus asta in postarea initiala.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Alameh):

Wow, deci chair este spalare de bani la negru!
Motive "Probleme cu cardul" nu exista, ca-ti poti deschide cont la orice banca din oras, deci clasica minciuna, ca sa primesti tu banii multi in cont, ca el sa nu poate fii gasit deloc de Politie.
Sa stii ca tocmai esti suspect intr-un caz de spalare de bani negri!
Fa un lcurud esptept si mergi al politie sa declari asta, ca te trezesti dupa gratii, in scurta vreme.
Nu, chiar nu glumesc cu acest lucru!

| Violleta2022 a răspuns:

Actiunea asta se cheama "spalare de bani negri" si este conderata frauda.
Urgent la Politie sa declari aceasta actiune, fiindca poti fii deja detectat de Politia cibernetica, pentru spalare de bani ilegali si poti face puscarie.
Acel cineva nu avea de unde sa stie contul tau bancar, decat daca tu nu i l-ai dat cu buna stiinta, asdar declaratia ta nu este credibila.
Dar daca dovedesti ca s-a facut ilegalitatea fara consimtamantul tau si mergi primul sa informezi Politia, poti sa cazi de acord cu Politia sis a scapi de puscarie.
In orice caz, este doar chestie de timp pana iti va bate Politia la usa!

| Mosotti a răspuns (pentru Violleta2022):

Pai a trimite bani in contul unei persoate nu e nici o spalare de bani. Si eu pot trimite cadou cuiva bani si aia e, daca-s major inseamna ca am luat decizia ca asa am dorit, nu ai dovezi ca ai fost pacalit, video sau audio.

Mama, daca toti ar stresa politia pentru nimicuri, s-ar duce dracu aia.

Se baga politia la femeile alea care mint si pacalesc barbatii, dar cu dovezi video, audio, pentru ca fara acele dovezi se considera ca i-ai dat cadou cu buna stiinta, si ca ea nu te-a mintit.
In instanta nu merge asa!
Daca face ceva rau cu banii aia, da, ai dreptate tu.

Ce, cand imi trimitea tatal vitreg bani din Germania era frauda? Nu era deloc.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Mosotti):

Cunosc un caz real, cand o suma imensa de bani a fost depozitata in contul cuiva si Politia l-a arestat pentru spalare de bani negri. Erau deja pe urmele traficantilor, urmareau doar sa vada unde ajung banii, pe cine finanteaza si sa prinda pe toti implicati in acest proces ilegal.

Aici este caz clasic de spalare de bani, ca ala de a trimsi banii nu a vrit cu buna stiinta sa-si foloseasca contul, pentru ac stie ca risca puscaria. Si apoi, este vorba de o suma mare de bani... pe care i-a cerut aluia sa-i dea bani cash in mana, deci ca sa nu i se poata descoperi identitatea.

Adica daca tata din Germania imi trimite 100000 de euro ca sa-mi iau un apartament aici, e spalare de bani?! In cazul tau a mai fost ceva in plus. Ce dumnezeu, se fac gramada de transferuri bancare fara probleme, iti iei o masina, o casa, si cineva poate sa-ti dea bani in cont la o adica, chiar parintii.

Si asta chiar am trait-o, mama a vandut casa din Germania si a trimis 80000 euro in contul meu, si nu au fost probleme, deci? Dupa aia mama a venit in tara.
Si dupa 1 an jumate am cumparat cu banii aia un apartament cu 2 camere ca sa-l inchiriez. Deci un timp au stat banii acolo.
Si putea sa trimita 500000 daca atata valora casa aia, ca o vindeai si vrei sa vi in tara de tot, ce faci? Nu mai iti iei banii de acolo? E absurd.

Nu, atata vreme cat tatal tau poate sa faca dovada provenientei banilor din munca cinstita, salarii stransesau afaceri legale.
Mostenirea nu este impozitata si nu se leaga nimeni de tine, atata vreme cat ai acte doveditaore ca ai primit bani mosteniti sau castigati la Loto.
Am trecut recent printr-o situatie similara, primind bani dintr-o casa vanduta in Romania si ATO (australian taxation office), mi-a cerut sa dovedesc provenienta banilor, asa cum face ANAF-ul in Romania.

PS Imi pare rau, dar se pare ca esti total paralel cu aceste lucruri si geroi sa le intelegi!
Atata vreme cat exista un document legal care atesta provienta legala a banilor (bani proveniti din salarii, vanzari de imobile, castiguri la loto samd) nu ai de ce sa te temi, dar cand apar sume MARI de bani in contul tau, de la necunoasucti, atunci Politai cibernetica iti bate la usa si te intreaba de provenienta lor.

Nu te contrazic daca e vb de bani veniti aiurea, e posibil sa fie cum zici tu. Daca tie ti-a cerut sa dovedesti provenienta banilor e ceva, mie nu mi-a cerut nimeni asta.
M-a pus banca sa completez un formular doar cand am luat apartamentul aici, si acolo da, trebuia sa zic provenienta banilor si ce fac cu ei, insa doar ca am cumparat ala, nu altfel.
Acuma depinde si de noroc.

Anafu doar a zis ca mama trebuie sa dea impozit pe pensia primita din Germania.
Poate la tine in Australia este altfel, eu am zis de Romania.

| Violleta2022 a răspuns:

Apropo, exista si puscarie juvenila pentru copii, se numeste Casa Corectionala.

| Alameh explică (pentru Violleta2022):

Voiam sa scriu ca persoana respectiva este majora.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Violleta2022):

In Romania nu se mai numeste asa de mult timp, sunt doua tipuri de centre pentru minori, respectiv centre educative si centre de detenţie.  

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Intr-adevar nu mai stiu denumirea actualizata.

| mihai69 a răspuns:

Poți fi acuzat de înșelăciune. Și nu va fi greu să fii condamnat.

| mi25 a răspuns:

Nu te lua dupa Jassmina, deoarece te dezinformeaza. Spalarea de bani negri este doar o probabilitate, dar nu asa se face: prin banca.
In plus tu nu ai spus nicaieri ca esti minor, insa ea afirma de "Casa de corectie" pentru minori. Nici nu stie ca nu se mai numeste asa.
Trebuie sa fi mai clar pentru ce ti-a trimis banii: scopul spus initial si cel ulterior.

| Iote a răspuns:

"a trimis o suma mare de bani pe cardul meu pentru un anumit scop"
Cum ati discutat voi "scopul"? Telefonic, sms, email? Sunt urme care se lasa si sunt dovezi.
Daca este o suma mare, Banca i-a cerut sa treaca motivul platii. Ce scrie acolo?
Daca nu scrie nimic, cum spune Jassmina, se considera spalare de bani. Parintele poate merge la politie. Va dovedi poate ca tu l-ai convins sa-ti trimita banii.