| GeorgeGabriel20001 a întrebat:

Buna seara. E adevărat că banii răposatului aflati la banca revin statului după o anumită perioadă dacă taxa de moștenire nu a fost făcută? Care este acea perioadă?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este adevarat, notarul public la care se face procedura succesorala nu emite certificatul de mostenitor daca nu se plateste taxa notariala si impozitul datorat statului daca procedura a fost facuta in mai mult de 1 an de la deces.
Toata masa succesorala revine unitatilor administrativ-teritoriale (comuna, orasul sau municipiul, dupa caz) doar in caz de mostenire vacanta, conform Codului civil, citez:
"ART. 1.135. Noţiune
  (1) Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă.
  (2) Dacă prin legat s-a atribuit numai o parte a moştenirii şi nu există moştenitori legali ori vocaţia acestora a fost restrânsă ca efect al testamentului lăsat de defunct, partea din moştenire rămasă neatribuită este vacantă.
  ART. 1.136.Administrarea provizorie a bunurilor moştenirii
  (1) Cât timp moştenirea nu a fost acceptată sau dacă succesibilul nu este cunoscut, notarul public competent poate să numească un curator special al moştenirii, pentru apărarea drepturilor moştenitorului eventual, având drepturile şi îndatoririle de administrare prevăzute la art. 1.117 alin. (3)-(5).
  (2) În cazurile prevăzute la alin. (1), acţiunile împotriva moştenirii se vor îndrepta împotriva unui curator special, numit de notarul public competent, la cererea reclamantului.
  (3) Dacă există indicii că moştenirea urmează a fi declarată vacantă, notarul public competent încunoştinţează şi organul care reprezintă comuna, oraşul sau, după caz, municipiul.
  ART. 1.137.Somarea succesibililor
  (1) Dacă în termen de un an şi 6 luni de la deschiderea moştenirii nu s-a înfăţişat niciun succesibil, notarul, la cererea oricărei persoane interesate, îi va soma pe toţi succesibilii, printr-o publicaţie făcută la locul deschiderii moştenirii, la locul unde se află imobilele din patrimoniul succesoral, precum şi într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala moştenirii, să se înfăţişeze la biroul său în termen de cel mult două luni de la publicare.
  (2) Dacă niciun succesibil nu se prezintă în termenul fixat în publicaţie, notarul va constata că moştenirea este vacantă.
  ART. 1.138. Dreptul de a culege moştenirea vacantă
  Moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. Este considerată nescrisă orice dispoziţie testamentară care, fără a stipula transmiterea bunurilor moştenirii, urmăreşte să înlăture această regulă.
  ART. 1.139.Intrarea în stăpânirea moştenirii vacante şi răspunderea pentru pasiv
  (1) Comuna, oraşul sau, după caz, municipiul intră în stăpânirea de fapt a moştenirii de îndată ce toţi succesibilii cunoscuţi au renunţat la moştenire ori, la împlinirea termenului prevăzut la art. 1.137, dacă niciun moştenitor nu este cunoscut. Moştenirea se dobândeşte retroactiv de la data deschiderii sale.
  (2) Comuna, oraşul sau, după caz, municipiul suportă pasivul moştenirii vacante numai în limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.
  ART. 1.140.Desfiinţarea vacanţei moştenirii
  Dacă, deşi s-a constatat vacanţa moştenirii, există moştenitori, atunci aceştia pot exercita petiţia de ereditate împotriva comunei, oraşului sau, după caz, municipiului."

| darrio2007 a răspuns:

Intreaba la banca la care are banii raposatul.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Banii unui răposat sunt drept la moștenire a moștenitorilor, după deces.
Ce spune un site notarial.
În primul rând, trebuie sa precizam ca nimeni nu poate fi obligat sa moștenească daca nu dorește dar dacă o persoană doreşte să devină moştenitor, trebuie să accepte succesiunea în termenul legal de opţiune succesorală. Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, adica de la data decesului defunctului.

Cand se pierde dreptul la mostenire
Ca o excepție la renunțarea in mod expres, este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire cel care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, ÎN TERMEN DE UN AN.

Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă moștenitorul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală. ( Adică dacă nu cere oficial aceasta. Dacă cere, banca este notificată și contul face parte din masa succesorală și va reveni moștenitorilor așa cum decide legea prin notar, sau prin proces la tribunal, de către judecător).
---
Ce rezultă din aceasta. Că dacă în decurs de un an nici un moștenitor nu și-a menționat la notar, dreptul de moștenire asupra banilor din bancă, dreptul lor de moștenitori asupra acestor bani se pierde. După aceea ei nu rămân în proprietatea băncii, ei revin statului.
Dacă am greșit, invit pe juriștii useri de pe TPU să spună.