| AlessandraAndronic a întrebat:

In anul 2007 m-am casatorit si am luat numele de familie al sotului prin urmare renuntand la numele de fata. Eu sunt singura la parinti si neavand frati sa duca numele nostru mai departe as dori sa stiu daca imi pot lua inapoi numele de fata dar sa il pot pastra si pe cel al sotului? exista vreo lege ceva? mentionez ca avem si un baietel si de asemenea sa se adauge numele de familie al mele de fata la cel de acum. Va rog raspundeti-mi urgent cine stie!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru schimbarea numelui de familie, asa cum vrei tu, este necesara o actiune in justie si judecatorul sa-ti accepte motivul, de asemenea trebuie si acordul sotului. Schimbarea numelului copilului minor se poate face odata cu schimbarea celui al parintilor.
Se poate face schimbarea numelui si pe cale administrativa, dar numai pentru unul dintre motivele prevazute la art. 4 din OG nr. 41/2003 si cu procedura prevazuta in aceasta ordonanta. Numai bine!

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna seara! cand te-ai maritat puteai specifica sati pastrazi numele de fata! acum nu mai poti sa faci nimic, doar daca divortezi o sati revina numele de fata
sorry!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deci...mama mea si-a schimbat numele primit dupa urma casatoriei di niste cauze subiective si chiar se, de asemenea o prietena are numele de familie si al tatalui si al mamei deci in principiu se poatebig grin!

| Baton a răspuns:

Din ce stiu eu odata ce ai luat numele sotului de familie nu stiu sa il folosesti si pe al tau in acelasi timp.
eventual printr-un divort dar copilul va avea tot numele de familie a sotutui.
puteai atunci cand te-ai casatorit sa pastrezi numele tau de fata sau sa ia sotul tau numele tau de familie.
cel putin mie nu mi se pare foarte interesant sa duci numele de familie mai departe. nu cred ca e asa important din moment ce ai o familie fericita si ultima chestie care conteaza este numele de familie (cel putin pentru mine)
aici in Germania odata la nu stiu cati ani poti sa treci de la un nume la altu tongue
adica de exemplu 10 ani ai avut numele de familie al sotului iar dupa cei 10 ani poate sotul sa treaca pe numele tau de familie inca 10 ani. chestie care mi se pare destul de interesanta si pana la urma nu stu cui foloseste tongue
o seara buna iti doresc!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da: se poate.
Intreaba la Primarie la Starea Civila.
Daca cumva ei nu sunt la curent (in localitatea ta) cauta pe internet, sunt explicati toti pasii, acte necesare la dosar, tot.
Este chiar o durata relativ scurta.
Chiar si sotul tau poate avea noul nume, format din ambele nume de familie reunite, asa ar fi cel mai normal.
Asta va implica insa si modificarea unui numar oarecare de acte, documente din viata voastra, contract de proprietate sau inchiriere, sau chiar de genul abonament telefonic... unele nu vor fi gratuite.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

De putut se poate dar n-am reuşit niciodată să pricep de unde chestia asta cu dusul numelui mai departethinking
Dacă te cheamă Minkieskoviscz, pricep, dar dacă te cheamă Ionescu... nu prea are sens.
În fine...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@kongeriket Cine stie din ce familie regala o fi dansa...
@Alessandra Chiar daca se poate, nu vei reusi. Tu crezi ca aici ne schimbam numele ca pe sosete? Si ce motiv ai tu? O sa rada judecatorul de tine si vorba lui @kongeriket poate te mai cheama si Ionescu sau Popescu... Sa fim seriosi! De dusul numelui tau de familie mai departe nu poate instanta din Romania.

| AlessandraAndronic explică:

Tocmai pentru ca numele de fata era mai deosebit, nici popescu nici ionescu cum ii cheama pe majoritatea laughing in fine unii nu inteleg chestiuni de acest gen rolling on the floor) stp people