Diurna are ca scop compensarea cheltuielilor suplimentare in deplasare facute de delegat fata de cele de acasa (mancarea este mai scumpa, deplasari in interiorul localitatii cu transportul in comun, etc).
Cuantumul acestui supliment nedecontabil se stabileste impreuna cu sarcinile de servici, ca anexe la contractul de munca (tot acolo se stabilesc si alte indemnizatii, cum sunt bonurile de masa, de concediu, abonamentele pentru transport si/sau combustibilul /intretinerea pentru automobilul folosit in interes de serviciu, etc).
Daca la semnarea contractului nu s-au prevazut, se pot intocmi anexe ulterioare pentru stabilirea acestora.
La angajator privat, aceste devin obligatii pentru el DOAR daca s-au prevazut asemenea clauza in contractul individual sau colectiv. La angajatii la stat, diurna si inca cateva facilitati sunt prevazute in contractele colective incheiate cu sindicatele sau prin reglementari.
Conform Codului muncii, citez:
"ART. 43 Jurisprudență
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
ART. 44 Jurisprudență
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinară a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil."
Indemnizatia de delegare este diurna si aceasta este stabilita legal doar pentru bugetari, pentru cei din sectorul privat este stabilita prin CCM sau CIM.
Trebuie să deconteze cazarea (posibil în anumite limite) PLUS diurna (reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006). Valorile acestora pot diferi de cele prevăzute în lege, prin prevederi specifice în CCM.
Salut.
Da, angajatorul este obligat prin codul muncii sa acorde diurna potrivit cu zilele in cauza, dar in acelasi timp, este obligat prin acelasi cod sa asigure cazarea.
Diurna ar putea fi undeva la 10-15 lei, insa acum depinde intr-o masura mai mica sau mai mare si de disponibilitatea angajatorului.
Banuiesc ca dvs intelegeti ce vreau sa exprim.
O seara exelenta.
Transportul si cazarea sunt decontate de obicei de angajatoir.Fratele meu a lucrat ca distribuitor de piese auto si ii decontau si mesele zilnice.Depinde de politica firmei/companiei etc.
Da trebuie sa iti dea diurna si cazare, mie imi datea diurna 30 lei pe zi plus ca mai trageam si din banii de motorina