| Mariana875 a întrebat:

Bună seara! Mă poate ajuta cineva? În urmă cu 20 ani mama a fost declarată moartă, din punctul meu de vedere consider că mătușa a declarat-o moartă ca să ia toată moștenirea de la mamaia! Totul a început în felul următor, mamaia mea a fost deportată in urmă cu 40-50 de ani într-un sat, iar oamenii au fost siliţi cu armele să fie urcaţi în trenuri și deportați în diferite sate, dacă veți căuta pe google Oamenii deportați în satul Fundata și veți găsi. După tot ce s-a întâmplat și cu trecerea anilor după acest haos, statul a oferit tuturor deportaților și moștenitorilor acestora niște sume mari de bani.
Mamaia avea în total 3 copii, unchiu a murit și au mai rămas mătușă și mama, iar eu cred că mătușă a declarat o pe mama moartă pentru a i se cuveni toată averea de la mamaia plus acei bani de la stat. În urmă cu 10 ani mama a fost în satul ei natal din Timișoara pentru a-și vedea neamurile și când s-a dus la primărie ca să și ceară dreptul, primarul a zis că este declarată moartă în acte, (de 20 de ani)dar toți au zis că e o greșeală și că nu știe nimeni nimic, mama i-a crezut( dar în sinea ei tot avea semne de întrebare). Mătușa mea cu siguranță a luat acești bani pentru că și-a ridicat 2 vile, și un magazin pentru fiul ei. De unde putea să strângă atâția bani din 2 salarii mici și în România. Am întrebat o pe mama de ce nu a făcut nimic în privința asta și de ce nu și-a cerut drepturile, și mi-a zis că nu avea ce să facă pentru că nu avea bani pentru avocați iar eu și frații mei eram mici și noi eram prioritari că să ne crească...
Aș dori să știu cum aș putea afla cine a luat toată moștenirea și acei bani și cine a declarat o moartă, care sunt procedurile? Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Deswi nu spui expres banuiesc ca mama ta a fost declarata moarta pe cale judecatoreasca, fiind disparuta de la domiciliu de mai mult timp.
La starea civila de la primaria care i-a eliberat certificatul de nastere trebuie sa fie inregistrat decesul in baza unei hotarari judecatoresti si ar trebui sa aiba acea hotarare si in arhiva, asa de acolo poti afla cine a declarat-o moarta.

| Mariana875 explică (pentru Ioandelasal):

Da, a fost declarată moartă pe cale judecătorească pentru că timp de 5 ani nu mai locuise în satul natal, dar rudele știau de ea, adică nu era dispărută. Doar că ea plecase definitiv de acolo. Mulțumesc frumos pentru răspuns!

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu poti declara pe nimeni mort asa din senin...se fac cercetrai si timp de 7 ani se cauta persoana respectiva, dupa care se elibereaza certificat de deces.
Deci matusa ta nu a facut acest lucru intentionat, ca legea nu-i permitea sa declare moartea cuiva, asa din senin, fara certificat de deces.
Daca matusa a facut fals in acte, prin relatii si spagi adte, atunci se poate afla cine este raspunzator de actul de deces si prin tribunal se pot judeca.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă a fost declarată moartă și nu este, această situație se poate rezolva printr-un proces.

| johnnny123 a răspuns:

În primul rând, un om nu se declară mort de către rude, ci de un doctor care constată decesul și de către autoritățile care emit certificatul de deces. Deci nu prea văd cum ar fi putut mătușa ta să o declare pe mama ta moartă fără niciun act doveditor. Iar acum 20 de ani când spui tu că a fost declarată moartă eram totuși în anul 2003, nu în epoca medievală, ca să meargă cu manevre din astea primitive.

În al doilea rând, mă îndoiesc că statul a acordat vreodată deportaților despăgubiri atât de uriașe cum crezi tu. Cu siguranță nu suficient de mari încât "să-și ridice două vile și un magazin"

| Mariana875 explică (pentru johnnny123):

(1) În cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă.
Din câte m-am informat se poate declara moartă și fără cadavru dacă nu a prezentat semne de viață în ultimii doi ani.
Consider că banul a fost dintotdeauna puterea în fața oricui, chiar și în fața legii!
Statul chiar a acordat despăgubiri frumușele deportaților și moștenitorilor acestora, nu vorbesc fără să știu. Și nu am precizat doar de acea despăgubire de la stat, am menționat și despre averea lăsată de mamaia.
ÎN CONCLUZIE, așa este ROMÂNUL, știe să atace cu vorba, în loc să ajute!