| Manuc a întrebat:

BUNA SEARA. Noi suntem 4 frati. Parintii sunt foarte batrani au intabulat la notar doar unuia singur tot dreptul de mostenire. Aceasta fapta s-a petrecut fara sa cunoastem acest fapt, in mod nedrept, totul a fost tinut in secret.Doar dupa 3 luni de la implinirea faptei, ne-au cominicat decizia luata. Parintii refuza sa ne spuna denumirea actului realizat la notar.Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo posibilitate de a ne recupera in Instanta de Judecata, dreptul de mostenitori. Ce pasi putem urma pentru rezolvarea acestei situatii?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Probabil parintii si fratele au incheiat un contract de donatie, contract de ingrijire sau contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager.
Dupa moartea lor donatia poate fi redusa, printr-o actiune in judecata, fiindca au incalcat rezerva succesorala, aceasta este jumatate din cota ce v-ar fi revenit fiecaruia din mostenirea legala.
Daca este cazul celorlalte contracte este mai greu de castigat, va trebui sa dovediti ca au fost donatii deghizate, respectiv parintii n-au obtinut nimic din ele.

| Manuc explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Parintii pot dispune, cat sunt in viata, cum vor ei de averea pe care o au. Cu o singura conditie: sa faca acte legale de instrainare pe timpul carora sa fie in deplinatatea facultatilor mintale. Daca au peste 70 de ani trebuie sa aiba certificat medical de la un medic psihiatru. Doar in lipsa acestuia puteti ataca in instanta actul intocmit.
Singurul lucru este imposibil: dezmostenirea. Adica dupa moarte sa revina bunurile doar unora dintre copii. In acest caz orice act valabil doar dupa moarte este atacabil, deoarece exista partea rezervatara a mostenirii.

| romeo78 a răspuns:

Urmează ani de judecată, iar rezultatul poate fi negativ.
Dacă notarul declară că părinții erau în facultatea minților intact, actele medicale din timpul vieții dovedesc că nu au afecțiuni psihice nu se poate face nimic.
Dar, am o întrebare, chiar curiozitate!
Ce valoare are această moștenire, proprietate?
Pentru ce casă vă certați?
Iar, dacă împărțiți la 4 în cazul unui proces câștigat vă pătrimea rezultată va acoperi cheltuielile de judecată, timpul pierdut pe holurile tribunalului, cheltuielile cu avocații.
Dacă ar fi vorba de milioane de euro valoare, aș înțelege.
Dar pentru o proprietate care ni 100-200 mii de euro nu valorează, nu înțeleg rostul certurilor.