Indemnizatia este de 75% din media salariilor pe cele 4 luni lucrate.
Daca nu ar fi avut deloc stagiu de cotizare ar fi fost de 75% din salariul minim brut pe tara garantat la plata.
Pentru concediul de risc maternal nu este nevoie de vechime in munca, se acorda fara conditii de vechime.
Indemnizatia de concediu maternal se acorda de stat prin angajator, asa ca o s-o primeasca de la angajator.
Am înțeles, de concediu am citit că e fără stagiu de cotizare, dar indemnizația aferentă acestui concediu?
Nici indemnizație nu necesită stagiu de cotizare? Am citit ca baza de calcul de raportează la ultimele 6 luni din ultimul an, or ea nu are decât puțin peste 4 luni.
Mulțumesc!
Mă refer la indemnizația de risc maternal, nu la indemnizația de concediu maternal. Sau confund eu termenii? Am uitat să menționez că CIM-ul va expira în luna iunie... Ne afectează?
La acea indemnizatie m-am referit si eu. Nu afecteaza daca obtine concediul inainte de desfacerea CIM.
Indemnizația o solicit prin cerere către angajator (sau la CAS) sau o primește de la sine?
Pentru concediul si indemnizatia de risc maternal este o intreaga procedura.
Conform OUG 158/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 31.(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10. "
Citeste OUG 96/2003 si o sa te lamuresti.
Indemnizatia este de 75% din media salariilor pe cele 4 luni lucrate.
Daca nu ar fi avut deloc stagiu de cotizare ar fi fost de 75% din salariul minim brut pe tara garantat la plata.