| O-o_Ioana_1996 a întrebat:

Sper sa aveti rabdare sa imi cititi nelamurirea si sa ma ajutati cu un sfat. Deci..am lucrat timp de 5 luni intr-un magazin, iar acum din anumite motive nu mai doresc sa continui. Am trimis uniforma de lucru si tot ce mai trebuia pe o colega. tot pe ea am trimis si cererea de demisie. Acum sefa ma ameninta ca daca nu merg personal sa completez ori imi desface contractul cu asa zisa litera "i" ori cica imi trimite politia acasa. Acum intrebarea mea este daca poate sa faca asa ceva. Adica sa imi trimita politia acasa sau sa imi desfaca contractul cu litera i odata ce eu i-am trimis foaia cu cererea de demisi. Multumesc

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul demisiei trebuie sa mai lucrezi perioada de preaviz, atat cat este prevazuta in contractul individual de munca dar nu mai mult de 20 de zile lucratoare, conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART.81.Demisia
  (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
  (2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
  (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
  (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
  (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
  (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
  (7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
  (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
Daca nu respecti aceste prevederi poti fi sanctionata disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinara a contractului de munca.
Politia n-are nici o treaba in aceasta, cu exceptia cazului ca ai fost gestionara, nu ti-ai predat gestiunea si poti fi invinuita de delapidare.

| O-o_Ioana_1996 explică (pentru Ioandelasal):

Dar daca eu mi-am trimis demisia, cum se poate sa ma puna azi, maine si poimaine absenta nemotivata si pe urma sa imi desfaca contractul cu litera i?

| pufulescu a răspuns (pentru O-o_Ioana_1996):

Foarte simplu! O sa sustina sus si tare ca nu i-ai trimis nici o demisie, asta profitand de faptul ca legea actuala le permite jigodiilor de patroni sa nu inregistreze cu numar actele care le trec prin firma.

| Ioandelasal a răspuns (pentru O-o_Ioana_1996):

N-ai citit ce ti-am scris si citat?
Te pune absenta nemotivat doar daca nu te prezinti la lucru, nu din cauza demisiei.
Si nu este vorba de nici o litera i, aceasta era in vechiul Cod al muncii, valabil pana in 2003.
In prezent desfacerea disciplinara a CIM este prevazuta la art.61, lit.a) din actualul Cod al muncii, intrat in vigoare in 2003 si numai dupa o cercetare disciplinara prealabila, in care trebuie sa fii ascultata si tu, citez:
"ART.61.Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
  a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
  (2) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 247-252.
  (3) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.
  ART.63.(1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod."
"ART.251.(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
  (2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
  (3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
  (4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un avocat sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
  ART. 252.(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
  (2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
  a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
  b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
  c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
  d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
  e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
  f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
  (3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
  (4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
  (5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării."

3 răspunsuri: